*Nettavisen* Økonomi.

Frykten tok over børsen

Foto: (Scanpix)

Investorene skjelver igjen. Frykt skremte Oslo Børs rett ned i minus.

28.01.08 17:19

Det bar utfor igjen på Oslo Børs mandag. Den sterke avslutning i forrige uke ble fort glemt da frykten igjen kom snikende tilbake.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,60 prosent til 398,47 poeng, drevet av store fall blant tungvekterne. Dermed klarte ikke indeksen å holde seg over den psykologiske 400-poenggrensen den passerte fredag.

Frykten biter seg fast
Vekstfrykten biter seg fast i aksjemarkedet. En rapport fra det store meglerhuset Goldman Sachs skremmer investorene. Rapporten konkluderer med at den japanske økonomien er inne i en tidlig fase av resesjon, og dermed kan 60 år med oppgang være over.

Dermed har allerede svært nervøse investorer fått noe nytt å bry seg om. Fra før har markedet mer eller mindre priset inn av den amerikanske økonomien også skal inn i en lengre periode med nedgang, men nå viser Japan de samme vekstsvakhetene. Nikkei-indeksen raste 3,97 prosent, mandag.

Svir for de største
En rekke store selskaper var blant de største taperne. Alle av de ti største bedriftene på børsen faller.

Schibsted fikk svi etter at de sendte ut et resultatvarsel fredag kveld. Det er hovedsakelig i Spania at den norske mediegiganten sliter. Svakheter i den spanske økonomien slår ut på inntektene den spanske delen av Schibsted International Classifieds. Lavere etterspørsel etter annonser i papirpublikasjoner bidrar sammen med avtagende veksttakt for internettjenester innenfor eiendomssektoren til lavere inntekter. Aftenposten og Aftenposten Multimedia er dessuten også blitt mindre lønnsomme enn ventet.

Milliardfall
Schibsted-aksjen stuper 11,29 prosent til 165 kroner, og utraderer verdier for nesten én og en halv milliard kroner.

Likevel er ikke alt like dystert. Rubrikkannonsetjenesten Finn fortsetter den positive utviklingen og sammen med salget av VG-bygget blir noe av den svekkede utviklingen i Spania motvirket. Totalt får Schibsted 1203 millioner kroner for bygget, hvilket gir en regnskapsmessig gevinst på 840 millioner kroner, hvorav halvparten av gevinsten antas å være skattefri. Salget medfører at driftsresultatet får en nettoreduksjon på rundt 60 millioner kroner årlig.

Jekker ned Norske Skog
Kredittratingselskapet Standard and Poor's har nedgradert gjelden til Norske Skog. Ifølge en pressemelding er gjelden blitt nedjustert til BB fra tidligere BB+. Samtidig beholder de negative utsiktene på selskapet. Krevende markedsforhold og det faktum at ikke lenger oppfyller kravene til Standard and Poor`s BB+-rating gjør at de er blitt nedjustert.

Norske Skog-aksjen endte ned 7,74 prosent til 29,20 kroner.

Oljefall
Prisen på et fat nordsjøolje ved børsslutt er 89,8 dollar, en nedgang på 1,21 prosent. Børslokomotivet StatoilHydro faller 2,9 prosent til 140,5 kroner. Solenergikjempen REC detter også, sluttkursen på 144 kroner innebærer en nedgang på 5,88 prosent.

Oppkjøpsjubel
Noen investorer har likevel grunn til å le hele veien til banken. Aksjonærer i det lille norske IT-seskapet Trolltech kunne glede seg over nyheten om at det blir kjøpt opp av den finske mobilkjempen Nokia. Budet er på 16 kroner per aksje og inneholder en premie på 60 prosent sammenlignet med sluttkursen fredag.

Prisen fra Nokia verdsetter Trolltech til 844 millioner kroner og allerede har aksjonærer som sitter på nærmere to tredjedeler av aksjene slått til på Nokias bud. Trolltech-aksjen klatrer 57 prosent til 15,70 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag