*Nettavisen* Økonomi.

Frykter 8 prosent rente

Renten skal fortsatt opp. Ekspert er redd for et vesentlig høyere nivå enn i dag.

27.06.07 16:57

Renten er nå på det høyeste på over fire år og skal fortsatt opp.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Banks rentebane ble i dag hevet med over 50 basispunkter på enkelte steder og mye mer enn hva økonomene ventet. Norges Bank sier i dag at det blir tre hevinger til frem til jul.

LES OGSÅ: Lånet ditt blir dyrere

Høyere enn ventet
Rentetoppen ble justert opp til 5,75 prosent neste år.

- Mye høyere enn ventet. Vi ventet 5,5 prosent denne gangen, men har hele tiden sett for oss en rentetopp på rundt 6 prosent sier Chen til NA24.

Han trekker frem at vekstanslagene ble oppjustert, og spesielt konsum i år, som de har ventet med de sterke detaljhandelstallene vi har sett siste halvåret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Storebrand

- Klok avgjørelse
- En klok avgjørelse, men veldig overraskende. Norges Bank viser at de med rette innretter seg mer pragmatisk under spesielle omstendigheter, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Investments.

Med spesielle omstendigheter tenker porteføljeforvalteren på lav inflasjon, og især importert inflasjon.

- Også I forhold til boligmarkedet som har kokt over har de med rette sett konsekvensen på lengre sikt. Gjeldsveksten er høy, sier Chen.

LES MER: - Nå blir det dyrere

- Utelukker ikke enda høyere rente
- Vi mener fortsatt at rentetoppen blir høyere enn den i rentebanen indikerer. Seks prosent rente og høyere er høyest mulig en realitet, sier Olav Chen til NA24, og legger til:

- På pressekonferansen sa Norges Bank at «renten kan komme opp til 6-7 prosent hvis historien gjentar seg». Det betyr 7-8 prosent boliglånsrente, og det er sterke saker, sier Chen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.