Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at du må betale høyere gebyrer

Norges største betalingsformidler får amerikanske eiere.

Mandag ble det kjent at betalingsselskapet Nets - tidligere BBS - blir solgt til de to investeringsselskapene Advent International og Bain Capital, samt det danske pensjonsselskapet ATP.

Nets driver blant annet det norske BankAxept-systemet, som ligger til grunn for majoriteten av betalingsautomater i norske butikker. De drifter også BankID.

Selskapet håndterte i fjor 6 milliarder transaksjoner fra 33 millioner betalingskort, gjennom rundt en halv million betalingsstedet i hele Norden.

Totalverdien på transaksjonen - om den blir godkjent av konkurransemyndigheter - blir like i underkant av 20 milliarder kroner.

Selskapet er fornøyd

- Dagens kunngjøring kommer etter en omfattende gjennomgang av Nets strategiske alternativer. Denne gjennomgangen viste at Nets har behov for en ny eier med kompetansen, engasjementet og de finansielle ressursene til å utvikle virksomheten i en betalingsindustri som preges av hurtige endringer. Det viktigste for styret i Nets har vært å velge, blant mange interesserte aktører, den beste eieren med en klar forståelse av rollen Nets har i samfunnet, blant annet viktigheten av å utvikle Nets unike bransjeløsninger som Dankort og BankAxept samt behovet for å sikre personlige data, sier styreleder Peter Lybecker i en pressemelding.

- Jeg er overbevist om at vi har funnet en høyt kvalifisert eier av Nets i Konsortiet bestående av Advent International, ATP og Bain Capital, som har den rette balansen mellom sterk lokal forankring og innsikt, og med en omfattende global kompetanse innen betalingssektoren. På vegne av aksjonærene ser vi frem til å samarbeide med den nye eieren som kunder og strategiske partnere, sier han.

Dette betyr samtidig at en lang rekke norske banker, inkludert DNB, vil selge sine eierandeler i selskapet. Totalt har selskapet hatt 186 banker som aksjonærer.

De to investeringsselskapene overtok i fjor alle aksjene i betalingselskapet WorldPay fra RBS, og ser dermed ut til å satse stort på betalingsformidling.

Forbrukerrådet er bekymret

Forbrukerrådet sier de ser på denne overtakelsen med en viss bekymring.

- Nets representerer en samfunnskritisk infrastruktur. Det har vært lite diskusjon om en slik overtagelse i Norge, og det er litt rart, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til Nettavisen.

- Så vidt jeg klarer å se er det stort sett stortingsrepresentant Michael Tetzschner som har invitert til en debatt om fusjonen og hans fokus har vært hvordan personvernet skal kunne ivaretas i den nye eierstrukturen.

Han forteller at diskusjonen har rast om dette i Danmark en stund, og at det er derifra en har fått mesteparten av sin informasjon.

- Nå ser det ut til at det blir gjennomført en handel. Vi forventer at nye eiere skal innovasjon som kommer kundene til gode. I Norge har vi blitt vant til effektive og billige betalingstjenester, sier Jensen.

Frykter nye gebyrer

I Danmark er det i dag vanlig at det er et eget gebyr for å betale med kort.

- I Norge har dette vært lov lenge, men det er ingen butikker som har brukt det. Konkurransen har hindret brukerstedene å ta gebyrer, men på nett ser vi jo at det er litt annerledes, der det er forskjellige priser avhengig av betalingsmåte. I så måte er vi vant til å betale for å få betale. Tar man betalt for å betale må man være tydelig på det overfor kundene og kundene skal lett kunne se hva det koster. På nett må det for eksempel være klart allerede i handlekurven at det koster noe, det kan ikke være et siste skritt, sier Jensen.

En annen bekymring er at selskapet nå i hovedsak får amerikanske eiere.

- Det er et spørsmål rundt personvernvern. Hvilken lovgivning kommer de til å forholde seg til? Den norsk eller den amerikanske, spør Jensen.

- Vi mener derfor at debatten Tetzschner har forsøkt å dra i gang må komme med fullt trykk også i Norge.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken