Frykter at skattereformen til Trump vil føre til resesjon i USA

PRESIDENT Donald Trump lytter til et spørsmål fra en reporter utenfor Det hvite hus.

PRESIDENT Donald Trump lytter til et spørsmål fra en reporter utenfor Det hvite hus. Foto: Manuel Balce Ceneta (AP / NTB scanpix)

Ikke alle på Wall Street jubler for at selskapsskatten senkes.

NEW YORK (Nettavisen): William D. Cohan jobbet på Wall Street som bankmann i 17 år. Nå livnærer han seg som forfatter og journalist, og skriver blant annet for The New York Times, The Washington Post, The Atlantic og Vanity Fair.

I en artikkel hos sistnevnte forteller Cohan at mange på Wall Street er skeptiske til republikanernes skattereform, som president Donald Trump håper å få vedtatt før jul.

Et hovedpunkt i reformen er at selskapsskatten reduseres fra 35 til 20 prosent.

 

Behandles i Senatet

Skattereformen er vedtatt i Representantenes hus, men må også vedtas av Senatet før Trump kan signere den og gjøre den til en lov. Det ventes at Senatet vil gjøre en del endringer før den første skattereformen på over 30 år blir endelig vedtatt.

- Det kan være at ingenting skjer. Men dersom den blir vedtatt, er en av hovedideene i skattereformen fra Huset elimineringen av fradrag for lokalt betalte skatter, sier Cohan til Nettavisen.

Det er her han mener at et av de største problemene ligger.

FORFATTER: William D. Cohan.

- De største skattene som folk betaler lokalt, er eiendomsskatt på hjemmene deres. Nå vil du ikke lenger kunne trekke fra denne betalte skatten på din føderale skatteseddel. Du vil måtte betale mer hvert år for å eie et hjem. Hvis du må betale mer hvert år for å eie et hjem, betyr det at verdien på det hjemmet er mindre, og det noen vil være villig til å betale for hjemmet ditt, blir også mindre.

- Hvis folk føler seg fattigere fordi deres største eiendel, deres hjem, er mindre verdt – slik vi opplevde i 2007 og 2008, så vil det føre til at folk oppfører seg som om de er fattigere og det driver økonomien inn i en resesjon.

- Jeg trodde at Donald Trump var en populist. Han gikk til valg med populisme. Men det er ingen populisme i denne skattereformen som han er så ivrig etter å signere, legger Cohan til.

- Drypper ikke nedover

Tilhengere av skattereformen vil påpeke at skattelette for bedriftene fører til at de kan gi sine medarbeidere høyere lønn. Dette argumenterer blant annet speaker Paul Ryan for.

William D. Cohan er helt uenig. I artikkelen i Vanity Fair skriver Cohan følgende:

««Dette er en Ponzi-svindel», fortalte en leder på Wall Street til meg, mens han avfeide ideen om at et tusenmilliarders skattekutt for multinasjonale selskaper vil spre seg videre nedover økonomien eller betale for seg selv. Dette er et utbredt syn blant bankfolk, hedgefond-managere, aksjemeglere og andre som har som jobb å vurdere med stor nøyaktighet hvordan republikanernes skattereform vil påvirke markedene».

- Jeg antar at man kan si at det er en mulighet for at de rikeste selskapseierne vil bruke sin økte inntekt til å satse på ny teknologi og gi sine ansatte høyere lønninger, men jeg tviler på at det vil skje, sier Cohan til Nettavisen.

Hør podkasten «Korrespondentene» diskutere skattereformen:

WILLIAM D. COHAN har skrevet flere bøker om Wall Street. Dette er den nyeste.

Cohan har tidligere gitt president Trump ros for at han ønsker å deregulere Wall Street. Nå mener han at landets øverste leder og hans parti vil forsterke splittelsen i USA.

- Reformen vil dessverre heve spenningen mellom røde (republikanskdominerte, red.anm.) og blå (demokratdominerte) delstater, for det Trump i praksis gjør her, på kynisk vis, er å øke skatten for folk i blå delstater som trolig aldri vil stemme på ham, ved å fjerne fradragsmuligheten for eiendomsskatt, Reformen overfører velstand fra blå til røde delstater og det vil forsterke splittelsen i landet, sier Cohan til Nettavisen.

- Jeg tror Donald Trump satser på at disse velgerne uansett ikke vil stemme på ham og det har han sannsynligvis rett i, legger økonomiforfatteren til.

Vil øke USAs gjeld

Den tidligere Wall Street-bankmannen påpeker at skattereformen ligger an til å øke den nasjonale gjelden med 1700 milliarder dollar, ifølge Kongressens eget partinøytrale budsjettkontor.

- Trump gjorde regelmessig narr av Obama og Clinton for at de ikke gjorde noe for å redusere den nasjonale gjelden, men denne skattereformen vil også øke gjelden, sier Cohan til Nettavisen.

- Er det noe i denne skattereformen du liker?

- Jeg tror ikke det er behov for å redusere selskapsskatten, fordi svært få selskaper betaler faktisk 35 prosent. Jeg eier ikke en privat jet, så jeg bryr meg ikke om den biten. Hvis jeg fortsetter å jobbe hardt og ender opp med en eiendom verdt mer enn elleve millioner dollar og slippe eiendomsskatt, vil det være fint, svarer økonomiforfatteren sarkastisk, før han fortsetter:

- Jeg eier noen aksjer, så hvis det blir høyere utbytter kan aksjekursene stige, men jeg vedder på at aksjemarkedet allerede har priset inn dette i den enorme oppgangen vi har sett siden november i fjor. Så nei, det er vanskelig å finne noe jeg liker med denne skattereformen.

Ingen Trump-tilhenger

William D. Cohan er ingen tilhenger av Trump og sier i praten med Nettavisen at «det beste med Trump, er inkompetansen hans». Økonomijournalisten har selv møtt USAs president.

- Han solgte seg inn som denne fantastiske sjefen og denne fantastiske lederen. Jeg har intervjuet ham to ganger før han stilte til valg, og én ting jeg visste om ham etter disse intervjuene, er at han er svært inkompetent og en fiksjon av sin egen innbilning. Han er den siste jeg hadde ønsket meg som president i USA, men han klarte det, så gratulerer til ham.

- Helt til slutt: Hvordan tror du aksjemarkedet vil utvikle seg framover? Tony James i Blackstone Group uttalte nylig til Politico at han ikke tror på noen voldsom nedgang selv om skattereformen lar vente på seg.

- Det er ingen overraskelse at Tony James i Blackstone Group sier det. Han er en milliardær. Han klarer seg fint uansett hvordan markedet beveger seg. Hvis det går opp, selger han selskaper. Går det ned, kjøper han opp selskaper. Han er fornøyd uansett. For oss i den virkelige verden … Vel, markedet har gått opp svært mye siden mars 2009, fra 6500 til nesten 24.000. Det er nesten en firedobling. Investerte du den gang, føler du deg bra nå.

- Men markeder korrigerer seg. Det er ingen grunn til at markedet skal være så høyt som det er nå. Jeg tror at Trump vil gjøre noe dumt eller noe vil skje med ham, for eksempel i forbindelse med Robert Muellers etterforskning. Dette vil ta slutt snart, sånn jeg vurderer det. Markedskorrigeringer er ingen dårlig ting, men folk reagerer negativt og føler seg fattigere. Og når føler seg fattigere, åpner de ikke lommeboka like vidt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.