*Nettavisen* Økonomi.

Frykter at Telenor kan bli russisk

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. Ap frykter at Telenor kan ende på russiske hender om staten selger seg ned i selskapet.  Foto: Telenor (Telenor)

Ap frykter for statlig nedsalg.

21.06.14 08:26

Hvis regjeringen selger seg ned i store selskaper, kan Kongsberg Gruppen bli deleid av kinesiske statsselskaper mens Telenor kan havne i russiske oligarkers hender, frykter Arbeiderpartiet.

Regjeringen og næringsminister Monica Mælands (H) eierskapsmelding fredag er «ideologisk begrunnet», mener Aps finanstalsperson Marianne Marthinsen. Hun frykter konsekvensene.

– Selvfølgelig må vi regne med at russiske oligarker vil ta eierposter i Telenor, eller kinesiske statsselskaper i Kongsberg Gruppen. Det går ikke an å regne med at norske kapitalister står klare med de 50 milliarder kronene i nedsalg som det kan bli åpnet for. Så vi må regne med en vesentlig andel utlendinger blant nye eiere, sier Marthinsen til Dagens Næringsliv.

Fakta

Statlig nedsalg

Mæland ønsker ikke å kommentere Marthinsens utspill om at norske selskaper kan få russiske og kinesiske eiere, eller om dette kan bli et problem.

– Restriksjoner på salg er ikke avgjort. Det får vi i fullmakter fra Stortinget. Jeg kommer ikke til å kommentere når eller hvordan nedsalg skal skje, eller andre muligheter. Men generelt har Norge i mange, mange år hatt utenlandske eiere i selskapene, sier Mæland.

Telenors konserntillitsvalgte deler imidlertid Aps bekymring. Harald Stavn, konserntillitsvalgt for Nito, frykter at Telenor-aksjer kan havne hos utenlandske investorer som ikke nødvendigvis er heldige for konsernet. Selv om den norske stat sitter igjen med 34 prosent, frykter Stavn at utenlandske eiere kan legge press på for eksempel valg av hovedkontor. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag