NA24.no

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. Ap frykter at Telenor kan ende på russiske hender om staten selger seg ned i selskapet. 
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas. Ap frykter at Telenor kan ende på russiske hender om staten selger seg ned i selskapet.  Foto: Telenor (Telenor)

Frykter at Telenor kan bli russisk

Sist oppdatert:
Ap frykter for statlig nedsalg.

Hvis regjeringen selger seg ned i store selskaper, kan Kongsberg Gruppen bli deleid av kinesiske statsselskaper mens Telenor kan havne i russiske oligarkers hender, frykter Arbeiderpartiet.

Regjeringen og næringsminister Monica Mælands (H) eierskapsmelding fredag er «ideologisk begrunnet», mener Aps finanstalsperson Marianne Marthinsen. Hun frykter konsekvensene.

– Selvfølgelig må vi regne med at russiske oligarker vil ta eierposter i Telenor, eller kinesiske statsselskaper i Kongsberg Gruppen. Det går ikke an å regne med at norske kapitalister står klare med de 50 milliarder kronene i nedsalg som det kan bli åpnet for. Så vi må regne med en vesentlig andel utlendinger blant nye eiere, sier Marthinsen til Dagens Næringsliv.

Fakta: Statlig nedsalg

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap helt eller delvis i følgende selskaper:

Ambita AS (tidligere Norsk Eiendomsinformasjon AS)
Baneservice AS
Cermaq ASA
Entra Holding AS
Flytoget AS
Mesta AS
SAS AB
Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap ned mot 34 prosent i følgende selskaper:

Kongsberg Gruppen ASA
Telenor ASA

Mæland ønsker ikke å kommentere Marthinsens utspill om at norske selskaper kan få russiske og kinesiske eiere, eller om dette kan bli et problem.

– Restriksjoner på salg er ikke avgjort. Det får vi i fullmakter fra Stortinget. Jeg kommer ikke til å kommentere når eller hvordan nedsalg skal skje, eller andre muligheter. Men generelt har Norge i mange, mange år hatt utenlandske eiere i selskapene, sier Mæland.

Telenors konserntillitsvalgte deler imidlertid Aps bekymring. Harald Stavn, konserntillitsvalgt for Nito, frykter at Telenor-aksjer kan havne hos utenlandske investorer som ikke nødvendigvis er heldige for konsernet. Selv om den norske stat sitter igjen med 34 prosent, frykter Stavn at utenlandske eiere kan legge press på for eksempel valg av hovedkontor. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere