*Nettavisen* Økonomi.

Frykter chilenske tilstander i Norge

Foto: Terje Marøy (Scanpix)

Eiere av norske lakseelver truer med søksmål mot norsk oppdrettsnæring.

20.03.09 11:08

- Vi må unngå chilenske tilstander. Det bør også være i oppdrettsnæringens egne interesser å sørge for at næringen drives på et bærekraftig nivå som naturen tåler, sier Torfinn Evensen, daglig leder i Norske Lakseelver, som er en rettighetsorganisasjon for lakseelvene i Norge.

NA24 - din næringslivsavis

Evensen rasler nå med sablene og truer oppdrettsnæringen i Norge med søksmål. Årsaken er at eierne av lakseelvene mener lakselusen er fullstendig ute av kontroll i Hordaland, Sogn og Fjordane, deler av Møre og Romstad og i Trøndelag.

- Oppdrettsvirksomheten har økt svært mye de siste årene, uten å ta høyde for problemene dette skaper for villaksen og sjøørreten. I Hardanger har for eksempel syv lakseelver vært stengt i ti år uten effekt, samtidig som oppdrettsanleggene i området har blitt doblet, sier Evensen.

Ukjent pengebeløp
- Hvor store pengekrav er det snakk om?

- Det er det for tidlig å si noe om. Men verdiskapingen i norske lakseelver er på rundt 1,4 milliarder kroner i året, og potensialet er enda større, sier Evensen.

Til sammenligning ble det i 2007 solgt oppdrettslaks for 15,4 milliarder kroner i Norge.

Problemet Evensen trekker fram er at med så mye oppdrettslaks langs norskekysten, blir konsentrasjonen av lakselus for stor til at den ville smolten overlever når den går fra elvene og ut i havet.

- Hva er målet?

- Det er å få oppdrettsnæringen på et nivå som muliggjør en livskraftig villaksbestand i Norge. Det er ikke noe enten eller. Nå har oppdrettsnæringen turet fra, og vært arrogant i forhold til villaksen. Skal denne næringen bli bærekraftig, må man vurdere å justere ned volumet av oppdrettsfisk hvor luseproblemet er ute av kontroll, sier Evensen.

Søksmål på trappene
Evensen sier at de har vært i to møter med departementet, og hvis det ikke kommer klare signaler om å legge om politikken, vil elveeierne vurdere å gå til sak mot oppdrettsnæringen.

- Det er derfor vi nå har alliert oss med juridisk kompetanse, sier Evensen.

Han gjør det klart at det allerede må komme en reduksjon av antall oppdrettslaks før våren når den ville smolten trekker ut i havet.

- Men den multiresistente lakselusen som finnes i Hordaland og Trøndelag er behovet prekært. Det er strakstiltak vi snakker om her, fastslår Evensen.

Evensen sier at forskning viser at villakssmolt tåler å ha fem lakselus på seg.

- Noen steder har man funnet konsentrasjoner på over 50 lakselus per fisk. Dette er konsentrasjoner som fisken ikke overlever, sier Evensen.

Han mener at eneste måten å unngå problemene er å redusere volumet av oppdrettslaks.

Sabelrasling
- Det er ukjent for meg at de vil gå til søksmål. Men dette høres så spesielt ut, at jeg tror det er en del av budskapet norske lakseelver setter ut mot norsk oppdrettsnæring. Det vil være et interessant søksmål, for vi har meget vanskelig å forstå hvordan dette skal håndteres i et rettsapparat, sier Geir Andreassen, administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

- Så dette er bare sabelrasling?

- Det høres sånn ut for meg, fordi det er veldig vanskelig å se hvordan et slikt søksmål skulle utformes og hvem det skulle rettes mot, sier Andreassen.

Andreassen mener at elveeierne kjører en kampanje mot oppdrettsnæringen for tiden, og at trusselen om søksmål nok er et ledd i denne kampanjen.

- Prøver å minimere skadene
- Så gjenstår det å se hva de eventuelt gjør, mener Andreassen.

Andreassen vedgår at lakselus er en problematikk.

- Poenget er at dette er en problemstilling som eksisterer helt uavhengig av oppdrettsnæringen. Men den blir sannsynligvis forsterket av oppdrettsnæringen. Og det er en sak som vi søker nye løsninger på, sier Andreassen, som trekker fram at lakselus er en naturlig del av økosystemet.

- Vårt mål er å minimalisere påvirkningen som oppdrettsnæringen påfører naturen. Men elveeierne er en kommersiell aktør i den norske faunaen, og de har sin agenda, mener Andreassen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.