*Nettavisen* Økonomi.

Frykter dødssmitte i måker

Mattilsynet frykter at ender, svaner og måker kan bli smittet av fugleinfluensa. Nå ber de om din hjelp.

15.02.06 12:22

Har du funnet døde fugler? Send NATIPS til 1984 eller mail til vaktsjef@nettavisen.no

10 mil fra svenskegrensa, i Østersjøen, er det funnet døde svaner som kan være smittet av det dødelige fugleinfluensaviruset.

I dag ble fire svaner funnet på Bornholm, melder Berlingske.dk. Nå frykter danskene at også disse skal være smittet med H5N1.

Nå samles norske myndigheter til krisemøter for å håndtere situasjonen.

- Risikoen for at fugleinfluensaen kommer hit til landet er betydelig høyere nå enn før disse siste utbruddene, sier seksjonssjef Nina Kresting Aas i Mattilsynet til TV 2 Nettavisen.

Overvåker
Mattilsynet har sammen med Veterinærinstituttet iverksatt en skjerpet beredskap i forhold til fugleinfluensaen. Planen har vært på høring, og ble vedtatt onsdag morgen.

- Beredskapsplanen viser hvordan vi skal bekjempe sykdommen her i Norge. Det innebærer blant annet beskrivelser av hvordan smittesituasjoner skal fryses. En eventuell smitte skal håndteres riktig og isoleres, og smittede flokker kan i verste fall bli avlivet, sier Kresting Aas.

Les råd om fugleinfluensa her

Norske myndigheter innførte tirsdag kveld forbud mot utegående fjørfe i Sør-Norge, som gjelder for Østlandsområdet og Rogaland.

- Beredskapsplanen settes i verk ved mistanke og ved funn og ved funn av fugleinfluensa i kommersiell fjørfe, og ved funn av død villfugl, sier hun.

Norske helsemyndigheter skal sammen med Veterinærinstituttet og Mattilsynet i krisemøte klokken 14 i dag for å bli enige om en felles strategi for håndtering av fugleinfluensatrusselen.

- Det er en økt beredskap og en økt overvåking som følge av dette. Det må samordnes for å få apparatet sentralt og lokalt til å gå i takt, sier direktør Roar Gudding ved Veterinærinstituttet til TV 2 Nettavisen

Risikofugler
Mattilsynet frykter i første rekke at fugleinfluensaen kan ramme villfuglbestanden.

- Det er så langt registrert fugleinfluensa i døde svaner i Europa. Men vi kan ikke utelukke at det også kan smitte ender og også måker, sier hun.

Mattilsynet vil likevel ikke advare folk fra å mate villfuglene.

- Nei, absolutt ikke, sier hun.

Men Mattilsynet vil gjerne at folk som ser unormale mengder døde fugler varsler om det.

-Nå ber vi publikum om hjelp. Dersom de observerer døde villfugler, må de i så fall kontakte sitt regionale Mattilsynet-kontor på 06040, sier hun.

Dersom du kommer over døde fugler, skal du helst ikke røre dem. Men dersom du blir nødt, bør du ha hansker på hendene eller plastposer. Ikke ta i den døde fuglen med bare hender, og husk uansett alltid å vaske hendene godt etterpå. Dette er generelle råd for håndtering av død fugl.

Folk trenger heller ikke være redde for å handle kyllingfilet på butikken.

Telefonstorm i Danmark
Om lag 150 danske borgere har siden onsdag morgen ringt det danske Mattilsynet og fortalt om døde fugler som er funnet. Fuglene skal være funnet på Bornholm, Falster, Lolland og Skjælland.

Strømmen av henvendelser kom etter at Mattilsynet ba folk om å kontakte dem dersom de fant døde svaner eller ender i området.

De døde danske fuglene er funnet ikke langt fra den tyske øya Rüger, der de andre svanene med fugleinfluensasmitte er funnet.

Ikke vaksinasjon
Norske myndigheter har et eget beredskapsplan for vaksinasjon av folk som har mye kontakt med fjørfe, nettopp for å hindre at mennesker blir smittet av sykdommen.

- Det er ikke aktuelt å vaksinerer nå. Det er det ikke behov for, sier Kreseting Aas.

Mattilsynet ber folk om ikke å være redde for situasjonen

- Risikobildet har endret seg. Men bekymring vil jeg ikke si folk bør være. Men det er en høyere sannsynlighet for at det kommer til Norge, sier seksjonssjefen.

Heller ikke direktør Gudding vil krisemaksimere situasjonen.

- Folk skal ikke være redde. Vi er forberedt på situasjonen, Men dette har fått oss til å bli mer på alerten, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.