Frykter ellevill dollar kan ødelegge alt

David Bloom er den globale valutasjefen i HSBC.

David Bloom er den globale valutasjefen i HSBC. Foto: Foto: Niels Ruben Ravnaas

Brannfakkel fra storbank.

15.12.14 22:06

Den siste tiden har kronen dundret i bakken mot alle de store valutaene. Men det som er den virkelig store trenden i valutamarkedet er at dollaren suser opp mot så godt som alt og alle.

Og nå slås det alarm, dersom utviklingen fortsetter.

HSBC sine tallknusere har kommet opp med en spesialrapport som har fått den lite lystige tittelen «Hvordan ekstrem dollarstyrking kan ødelegge verden».

Flere farer
I denne trekker de hovedsak frem tre potensielle faresignaler.

* Valutakrigen intensiveres i farlig grad i takt med at Japan mister kontrollen over yen.

I likhet med at den norske eksportindustrien nyter godt av en svak krone, er dette et gode for Japan, da store deler av økonomien er eksportorientert.

For å få redusert valutaen har den japanske staten blant annet tilført enorme mengder med yen i markedet. Faren er at myndighetene kan miste kontrollen over valutasvekkelsen, noe som kan føre til kollaps og gi destabiliserende effekter i andre land. Valutakrig oppstår når flere land bevisst jobber for å påvirke kursene.

HSBC frykter at dersom markedet tar kontrollen over svekkelsen av yen, så vil det kunne tvinge Kina til å måtte reagere.

* Fornyet frykt for brudd i eurosonen.

Selv om euroen har styrket seg mot norske kroner, er den ned mer enn ti prosent i år mot dollaren. Dette fallet fryktes å kunne bli massivt forsterket dersom forventningene om at de gjeldtyngede landene i eurosonen kan falle fra hverandre blomstrer opp igjen.

* Overdreven dollarstyrkelse kan fremprovosere en valutakrise i fremvoksende økonomier.

En dollar ute av kontroll kan gi store ringvirkninger. Foto: Fredrik von Erichsen (EPA)


Uløselig situasjon
For å unngå at noe av dette skulle skje er en mulig løsning at de største aktørene begynner å samarbeide om en valutapolitikk.

- Men dette virker usannsynlig ettersom valuta i økende grad blir sett på som et verdifullt verktøy ved økonomisk ledelse, spesielt der grensen for pengepolitikken har blitt nådd. Vi trenger en akkord for å stoppe en krise, men kan bare få en akkord dersom det er en krise, er analytikernes vurdering.

HSBC ser nå for seg en stadig sterkere dollar som et så sannsynlig utfall at de har begynt å bake det inn i sine prognoser. Ikke uventet ser de også dermed for seg at dollaren vil bli den desidert sterkeste valutaen til neste år.

Svakere kroner
Mot kronen har dollaren styrket seg med 21,5 prosent i år, og en dollar koster nå 7,36 kroner.

Ettersom Norges viktigste råvare, olje, handles i dollar har denne enorme endringen medført at mye av oljeprisfallet på 43 prosent har blitt utjevnet.

De ser altså for seg at kronen skal svekkes ytterligere i tiden fremover, og at den så skal ligge på 7,5 mot dollar ved utgangen av 2016.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.