Frykter for Venezuela-oljen

Hugo Chavez' nasjonalisering kan svekke oljeproduksjonen i Venezuala, frykter oljeanalytikere.

24.04.07 11:09

Venezuela vil 1. mai nasjonalisere de fire tungoljeprosjektene tilknyttet det tungoljerike Orinoco-beltet i landet. Analytikere Reuters har snakket med frykter at dette vil føre i svekket produksjonsevne i den viktige OPEC-nasjonen.

NA24 - din næringslivsavis

Statoil er sammen med andre internasjonale oljeselskaper de som får fratatt eierandeler i prosjektene i forbindelse med nasjonaliseringen, og fortsatt er det usikkert hva slags erstatning de får for sine milliardinvesteringer i de fire produksjonsanleggene.

- Vil bli vanskelig
Analytikerne frykter at president Hugo Cahvez' nasjonalisering vil føre til reduserte investeringer i viktige oljefelt og fallende produksjon i Venezuela.

- På lang sikt vil situasjonen bli vanskelig i forhold til å sikre investeringer og opprettholde produksjonen, sier analytiker Roger Tissot ved PFC energy i Washington til Reuters mandag kveld.

Tissot mener de store oljeselskapene vil innta en vent-og-se-holdning uten spesiell interesse for nye investeringer i Venezuela.

Analytiker Fadel Gheit hos Oppenheimer & Co peker på de fire prosjektenes uvanlige komplekse drift, som går ut på å pumpe opp tjærelignende olje som så raffineres til syntetisk lettolje. Det kreves spesielle kunnskaper.

Sliter i dag
De fire prosjektene står alene for en dagsproduksjon på 600.000 fat lettolje. Analytikerne peker også på at Venezuela per i dag sliter med å holde sitt oljemaskineri fullt operativt.

Det nasjonale oljeselskapet PDVsa sagt opp halvparten av sine ansatte i forbindelse med de nasjonale streikene mot Chavez.

Presidentens voldsomme bruk av oljepenger på sosiale programmer gjør også analytikerne frykter for underinvesteringer i Venezuelas oljefelt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag