NA24.no

Frykter hardere tider

Sist oppdatert:
Forbrukerfesten er over, men det er fremdeles kake igjen.

Folk kutter i forbruket. De ser mørkere skyer på den økonomiske himmelen.

NA24 - din næringslivsavis

Folk flest er forberedt på innstramming, ifølge Forbrukerbarometeret for tredje kvartal 2006, en undersøkelse utført av Synovate MMI for DnB NOR. Og det er to ting som bekymrer: Strøm og renter.

- Det er veldig fornuftig å ha en økonomisk buffer når vi nå går mot større usikkerhet i økonomien, skriver Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom Dnb NOR, i rapporten.

- Noen skyer
Trass i at nordmenn har sterkere privatøkonomi enn noen gang, er det usikre tider i vente. Barometeret viser likevel at folk flest er optimistiske til utviklingen for egen økonomi fremover. Få er pessimister, og mindre enn to av ti venter dårligere økonomi fremover.

- Altså er nordmenn godt fornøyd tross noen skyer på den økonomiske horisonten, mener Rasmussen.

Likevel venter mer enn dobbelt så mange som ifjor dårligere økonomi fremover. Folk flest er i første rekke bekymret for at renten og strømprisen skal svekke økonomien deres. Særlig de unge frykter renten.

- Dessverre er det enkelte unge låntakere som ikke har tenkt igjennom hvordan renten vil påvirke deres økonomi og hvordan de skal tilpasse økonomien sin, hevder Rasmussen.

Renter og strøm
Folk har hatt god tid til å forberede seg på høyere rente. Halvparten så mange som på samme tid i fjor tror at renten får noen påvirkning på deres privatøkonomi.

- Mye tyder på at folk er blitt mindre sårbare for renteutviklingen og de føler seg nå godt forberedt til renteøkninger som måtte komme, mener Rasmussen.

Trass i klare signaler fra sentralbanksjefen om at renten skal fortsette opp, er det bare én av fem med lån som tror rentenivået vil påvirke økonomien deres denne høsten.

Bekymringen for økte strømpriser deles av alle, men spesielt av folk over 60 år og innbyggere i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Forbruket minker
Flertallet, nær syv av ti, vil bruke mindre penger det neste året. De over 60 år er blant de mest nøkterne.

- De vil redusere forbruket, hevder Rasmussen.

Samtidig har folk sterk økonomi og gode muligheter til å prioritere reiser og tid sammen med familien. Blant de som vil bruke mer er reise, forbruk og bolig høyest prioritert.

Undersøkelsen ble foretatt i uke 32 og 34 med et utvalg på 1002 respondenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere