Frykter ikke opprøret

Foto: Nitcha Chanphet (Nitcha Chanphet)

Sten Ture Jensen tror oppstanden i Thailand kan skape et bedre klima for investorer som ham selv. Nå spår han kraftig valutafall og går short i baht.

15.04.09 10:49

PHUKET (NA24): Eiendomsinvestoren er eksponert med et titall millioner kroner i eiendomsmarkedet i landet hvis politiske uro preger nyhetsbildet verden over. Han kjenner seg ikke igjen i frykten som er beskrevet blant utenlandske investorer i forhold til landets fremtid.

Les også: Katastrofe for turistindustrien

NA24 - din næringslivsavis

- Kan bli til det bedre
- Jeg tror urolighetene nå kan gi forandringer til det bedre på sikt, sier Sten Ture Jensen til NA24, og utdyper:

- Etter finanskrisen på 90-tallet ble det åpnet for at utlendinger under visse forutsetninger kunne eie opptil 100 prosent av landeiendommer i Thailand. Slik reglene er i dag kan man ikke eie landgrunnen uten å gjør dette gjennom et selskap hvor man selv bare har 49 prosent eierskap, og de øvrige 51 prosentene er på thailandske hender. I kjølvannet av uroen nå kan det bli tatt nye grep for å gjøre det mer attraktivt for utlendinger å investere i landet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Devaluering?
Jensen spår en betydelig svekkelse av thailandske baht, og utelukker ikke en devaluering. i kjølvannet av den nedkjølingen i økonomien man nå står overfor.

- Den thailandske valutaen har holdt seg beldig sterk i forhold til nabolandenes valuta. Jeg tror bahtens verdi faller 20 prosent i løpet av ett år, og har selv solgt unna i stor stil i det siste.

- Hvilke volumer snakker vi om?

- Det vil jeg ikke kommentere, men det er snakk om betydelige beløp.

Mer enn han er redd for å se sine egne investeringer falle i verdi som et resultat av en valutasvekkelse, er han optimistisk med tanke på det som kommer etterpå.

- Forandringene som vil tvinge seg frem, og det at en valutasvekkelse vil gjøre det rimeligere å investere her, gjør meg optimistisk, sier han.

- Om jeg taper på mine landinvesteringer vil jeg tjene totalt, fordi materialprisene er i fritt fall, og høy arbeidsledighet gir lavere byggekostnader. Prisene er allerede ned 15-20 prosent.

Vant med uro
I løpet av de mer enn 30 årene som er gått siden Sten Ture Jensen kom til Thailand første gang, har han ofte sett politiske uroligheter.

- Det kan bli svært alvorlig denne gangen også. Det kan komme et militærkupp, flyplassen kan bli okkupert, og stengt for en periode, om før jul i fjor. Thaiene har en kultur for politiske uroligheter som på sikt går over, og som tvinger frem endringer til det bedre. Jeg håper også det kommer demokratiske endringer her i landet, hvor velgere ofte kjøpes av de to store politiske partiene. Det er ikke et reelt demokrati så lenge velgerne stemmer etter hva slags betaling de får, og ikke ut fra en politisk overbevisning. Partiene er mest opptatt av gjensidige beskyldninger mot hverandre om stemmekjøp, fremfor å rydde opp i egne rekker.

Yrkesdemonstranter
Thailandske tv-medier har under de siste dagers uroligheter meldt at også flere av de rødkledde demonstrantene, som i helgen saboterte og fikk avlyst Asean-konferansen i Pattaya, er betalt for å demonstrere.

- Det er ikke uvanlig at folk daglig får 1000-2000 baht, eller opptil 400 norske kroner, for å demonstrere, mens en gjennomsnittlig månedslønn er på 7-8000 baht, bekrefter Jensen.

Thaier NA24 har snakket med de siste dagene bekrefter å ha mottatt tilbud om inntil 1000 baht, rundt 200 norske kroner, per dag for å demonstrere.

Ingen har villet la seg avbilde eller bli sitert med navn.

- Det faktum at Thailand er det eneste landet i Sørøst-Asia som ikke har vært kolonisert, er en ulempe for landet. Engelskmennene og franskmennene lærte i allefall folk å bruke hodet, lyder Sten Ture Jensens friske sluttkommentar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.