NA24.no

Frykter irsk kollaps

(Ap)
Sist oppdatert:
Irland må betale dyrt for nye lån.

Irland har tirsdag lånt 1,5 milliarder euro, rundt 12 milliarder kroner. Finansmarkedene har fulgt nøye med på denne gjeldsauksjonen etter at usikkerheten rundt den irske statsgjelden har nådd nye høyder de siste dagene.

Landet klarte dermed å hente inn det beløpet som var målet, men prisen er høy. Det ble lagt ut to lån. Det ene løper til 2018 med en fast rente på 6,02 prosent. I juni var renten på tilsvarende lån 5,09 prosent. Det andre lånet løper til 2014 og har en rente på 4,77 prosent. I august var renten på tilsvarende lån 3,63 prosent.

Til sammenligning betaler det mest solide eurolandet, Tyskland, nå rundt 2,5 prosent i året for å låne penger i ti år. Norge betaler rundt 3,5 prosent for tiårige lån.

Usikkerhet blusset opp
De siste dagene har prisen for å forsikre seg mot mislighold av irsk statsgjeld nådd rekordhøye nivåer. Stadig flere lurer på om landet er på vei utfor samme skrent som Hellas.

I Irland, i motsetning til i Hellas, er hovedproblemet at banksektoren har gått skoene av seg under eiendomsboblen i årene etter tusenårsskiftet.

På bakgrunn av denne nervøsiteten, blir det trolig oppfattet positivt at etterspørselen fra investorer var stor nok til at man fulgte lånekvoten fullt ut.

Portugal i morgen
I morgen, onsdag, vil et annet euroland i problemer, Portugal, auksjonere statsobligasjoner for en milliard euro.

Land som Irland og Hellas erfarer nå at det er dyrt å være fattig, eller mer presist, at det er dyrt å miste tilliten i finansmarkedene. Landene har betydelig statsgjeld, og når de må betale stadig høyere rente på denne gjelden, blir det vanskelig å hente seg inn igjen.

- I går kveld offentliggjorde det portugisiske finansdepartementet tall som viste at statens budsjettunderskudd i januar-august var høyere enn i fjor. Det lover ikke godt for Portugals planer om å redusere underskuddet i offentlig sektor fra 9,4 % av BNP i fjor til 7,6 % i år, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere