*Nettavisen* Økonomi.

Frykter kraftig fall i oljeprisen

Prisen for nordsjøolje har gått ned til under 100 dollar fatet. Nå fryktes det et enda større prisfall. Foto: Marit Hommedal (NTB Scanpix)

Overraskende mye oljeproduksjon senker prisene.

Oljeprisen for nordsjøolje gikk tirsdag under 100 dollar fatet, etter en lengre periode med høye oljepriser. I løpet av sommeren har den falt fra rundt 115 dollar.

Fallet i oljeprisen skyldes primært at USA og Saudi-Arabia har produsert mer enn bortfallet fra Libya og Nigeria, melder Dagens Næringsliv.

- Spørsmålet er hvor raskt Saudi-Arabia kutter i produksjonen. Hvis det ikke skjer noe den neste måneden, kan oljeprisen falle til 90 dollar fatet, sier oljeanalytiker Miswin Mahesh i Barclays til avisen.

Et videre fall kan skape problemer for en del produsenter, advarer Thina M. Saltvedt i Nordea.

- Det skal ikke så mye til før noen av de dyreste prosjektene blir ulønnsomme. SKulle oljeprisen falle til 90 dollar fatet for en lengre periode vild et legge enda mer press på oljeselskapene. Det har vært en voldsom boomperiode der kostnadene har løpt løpsk, og lønnsveksten har gjort oss mindre konkurransedyktige. Jeg tror prisen vil stabilisere seg på i overkant av 100 dollar fatet, sier hun.

En annen årsak til nedgangen i prisen, skal være at frykten for at IS-opprørere i Irak skal få kontroll over landets store oljeproduksjon i sør er redusert kraftig etter at USA involverte seg i konflikten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.