Frykter krakk ved nasjonal eiendomsskatt

LEKKASJER OM EIENDOMSSKATT: Resultatet kan bli prisfall på boliger og i verste fall et boligkrakk , mener eksperter.

LEKKASJER OM EIENDOMSSKATT: Resultatet kan bli prisfall på boliger og i verste fall et boligkrakk , mener eksperter. Foto: Trond Lepperød

Eksperter tror eiendomsskatt vil gi prisfall.

30.11.14 23:43

Oslo (NTB): Dersom det innføres en nasjonal eiendomsskatt, slik lekkasjer antyder at Scheel-utvalget går inn for, kan det føre til prisfall på boliger og i verste fall et boligkrakk, mener eksperter.

– Faren for krakk er absolutt til stede hvis man innfører en betydelig skatt på eiendom på feil tidspunkt, sier sjeføkonomi Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse til Dagens Næringsliv.

Avisen erfarer at det statlige Scheel-utvalget går inn for økt beskatning av bolig, næringseiendom og hytter samt å innføre skatt på leieinntekter i egen bolig. Slik Bergens Tidende også har skrevet, vil utvalget foreslå økt eiendomsskatt for å veie opp for kutt i selskaps- og inntektsskatten.

Mens Bjørnstad advarer mot fallende boligpriser, tror Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret at eiendomsskatt aldri blir innført.

– Den regjeringen som gjør det, er død, mener han. Øye tror økt boligskatt vil føre til et kortsiktig fall i boligprisene, selv om andre skatter senkes samtidig.

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i finansdepartementet ønsker ikke å kommentere lekkasjene fra utvalget som legger fram sin rapport tirsdag, men sier på generelt grunnlag at skatteregimet må sees under ett.

– Det Scheel-utvalget forslår av endringer for bedrifter, vil ha virkninger på personbeskatningen også. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag