NA24.no

Frykter kunstkrakk

Sist oppdatert:
Kunstmarkedet kan krasje på stranden i Miami. Flere tror enden er nær.

I dag lander rike newyorkere i Miami. De leter etter investeringsobjekter på Art Basel Miami Beach. Ifølge Dagens Næringsliv går markedet for samtidskunst av hengslene takket være nyrike amerikanere på jakt etter sosial aksept.

NA24 - din næringslivsavis

Det siste tiåret har kunstmarkedet vokst seg til en multimilliardindustri, der kunststudenter blir merkevarebygget mens de fortsatt går på kunstskolen.

Forfengelighetens kunst
Denne måneden laget det fasjonable bladet Vanity Fair for første gang et nummer dedikert bare til kunst. Det sier sitt om at kunst selger i USA, og investorer ivrer etter å by på alt som lukter av kunst. En «Rothko» koster ikke skjorta, det koster en Manhattan-leilighet. Mark Rothko er kjent for sine abstrakt-ekspresjonistiske malerier.

Både norske og amerikanske kunstauksjoner, Sotheby's, Christie's og Blomqvist har satt rekord på rekord på malerier, grafiske rykk og i høst. Avslutningen på et hett år er denne utstillingen i Miami. Markedet for samtidskunst har ikke akkurat tatt av i Norge ennå, men i USA og Storbritannia er investorer gale etter samtidskunst.

- Spekulasjon
- Prisene er svimlende. Jeg har i flere år følt at prisene er ekstraordinære. Likevel fortsette de å stige, sier den Miami-baserte kunsthandleren Marvin Ross Friedman til DN.

Miami Herald skriver at det er umulig å vite hvor boomen ender, men minner om at kunstmarkedet datt så det smalt sammen med aksjemarkedet i 1989. Frem til 1993 falt det med 60 prosent.

- Det er klart det dreier seg om spekulasjon, sier Kevin Radell i ArtNet til Miami Herald.

Det skriver også Vanity Fair, som hevder at investortankegangen, som handler om å betale i dyre dommer for å få noe som man senere kan tjene penger på, har spist seg inn i kunstmarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere