*Nettavisen* Økonomi.

Frykter mafiaen vil håve inn på katastrofen

Foto: PIER PAOLO CITO (AP)

Ødeleggelsene etter jordskjelvet i Italia koster milliarder.

20.04.09 10:39

I Italia frykter etterforskere nå at organiserte kriminelle kan komme til å håve inn penger på kontrakter om å blant annet gjenoppbygge skoler, sykehus og boliger etter de kraftige jordskjelvene som rammet landet i starten av måneden. Gjenoppbyggingen er estimert å koste 12 milliarder euro, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Frykten for at mafiaen vil kunne komme til å tjene grovt på skadene skyldes at de kriminelle gjengene har mange kontakter til sementselskaper, selskaper som fjerner avfall og andre forretninger som kan bli deler av rekonstruksjonsprosessen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Cosa Nostra, 'ndrangheta og Camorra (Italias tre største krimsyndikater) har allerede kommet til Abruzzo (regionen som ble rammet av jordskjelvet målt til 6.3 på Richters skala 6. april red.anm.) og de vil garantert holde øye med rekonstruksjonen, sier tidligere innenriksminister og nå leder av parlamentets antimafiakommisjon Giuseppe Pisanu, ifølge Associated Press.

Blant annet er noen av Camorras mest lønnsomme geskjefter å drive ulovlige søppelfyllinger og transportere giftig avfall og annet søppel for selskaper over hele Italia.

Omgår regelverk
Selv om et av kravene, for å bli tildelt gjenoppbyggingskontraktene, er at anbudsgiverne må levere inn en politiverifisering på at de ikke har noen bånd til organisert kriminalitet, garanterer ikke det at mafiaen ikke vil få en neve eller to inn i den store potten.

- Problemet er kontrakter til underleverandører, som for eksempel jordfjerning eller å få tak i sement og andre leveranser. Kontraktsfirmaene kan gå rundt dette ved å si at utstyret er leid, eller ved bare å la være å oppgi at de har satt andre til arbeidet, sier etterforskningssjef Franco Roberti, ifølge Associated Press.

Tjener på krisen
I november viste en rapport av en mafiaforskningsgruppe kalt Confesercenti at hele 180.000 små italienske bedrifter og enkeltmannsforetak hadde henvendt seg til lånehaier. Denne pågangen skal delvis ha skyldt at de grunnet bankkrisen ikke fikk lån på tradisjonelle måter.

Financial Times meldte da at italienske mafiagrupper åpnet opp sine store lommebøker. Pengene brukte de til å kjøpe opp eiendommer og selskaper på billigsalg.

Det ble anslått at mafiaen, som består av diverse kriminelle grupperinger med forskjellige strukturer, har en samlet omsetning på 130 milliarder euro, tilsvarende seks prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Av dette er narkotikahandelen den desidert mest lukrative biten med en anslått omsetning på 59 milliarder euro. Det anslås også at 150.000 butikkeiere betaler mafiaen seks milliarder euro i året i beskyttelsespenger.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.