NA24.no

Frykter masseoppsigelser

Opp mot 11.000 jobber i finanssektoren er i faresonen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den britiske industriens bransjeorganisasjon, CBI, vurderer masseoppsigelser i finanssektoren, skriver epn.dk.

NA24 - din næringslivsavis

Dyrere boliglån og fallende forbrukertillit får boligprisene til å stupe.

Opp mot 11.000 arbeiderne står i fare for å miste jobben de neste tre månedene. Den dystre profetien er basert på en kvartalsundersøkelse i 79 virksomheter.

- Selv om likviditetsinnsprøytninger og rentenedskjæringer fra Bank of England har hjulpet, løser det ikke det fundamentale problemet med bankenes manglende tillit til hverandre, sier CBIs sjeføkonom Ian McCafferty til epn.dk.

Han viser til nødvendigheten av Centralbankens milliardstore likviditetsinnskudd de siste månedene.

Det blir verre
Mer enn 50 prosent av selskapene som deltok i undersøkelsen rapporterte om fall i aktivitetsnivået som var levere enn ventet. Opp mot 20 prosent svarte at inntjeningen var nedadgående. 33 prosent flere selskaper forutså nedskjæringer, tilsvarende 11.000 stillinger.

90 prosent trodde at kredittkrisen vil vare lenger enn seks måneder, mot 70 prosent kvartalet før.

Lav vekst flere år fremover
McCafferty forteller at noen tror dette er den verste krisen siden Den Andre Verdenskrig, og han tror ikke vi kommer til å nærme oss normaltilstand på lang tid.

- Selv når vi gjør det, vil vi ikke se lånemulighetene vi hadde før august i fjor, og ettersom dette forplanter seg til den brede økonomi, vil det være umulig å komme unna lavere vekst, både i år og neste år, sier han.

Boligeiere rammes
CBIs deprimerende tall er dårlige nyheter for britiske boligeiere.

En negativ spiral av dyrere boliglån og fallende forbrukertillit betyr, ifølge det makroøkonomiske analyseinstituttet Capital Economica, at et prisfall opp mot 25 prosent på eiendomsmarkedet over de neste to årene ikke er usannsynlig. Dette kan føre til alvorlige konsekvenser for den britiske økonomi som, akkurat som den amerikanske, bygger på forbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere