*Nettavisen* Økonomi.

Frykter millionæren i ministeren

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Bellona tror Norges nye fiskeriminister kan gjøre en god jobb, men frykter at hun vil fortsette politikken som gjorde henne rik.

26.10.09 14:28

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har allerede fått mye oppmerksomhet, som den rikeste i regjeringen og fordi hennes familieselskap er anmeldt for lakserømming.

- Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen får en hard jobb hvis hun skal dra med seg venner og kolleger fra oppdrettsnæringa og ta tak i de store miljøproblemene den har, sier fagrådgiver Marius Dalen i Bellona.

De krever nullvekst for norsk fiskeoppdrett i 2010.

Noen av de største utfordringene er:

HTML EMBED

Oppdrettsnæringa bruker truede fiskearter til fôr.


HTML EMBED

Laks på rømmen.


HTML EMBED

Flere anlegg gir mer lakselus.


HTML EMBED

Økt forurensning.

- Med bakgrunn både i eget oppdrettsselskap og Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL), kjenner den nyslåtte fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen oppdrettsnæringa meget godt. Hun tar over et departement der produksjonsvekst har stått i førersetet, og miljøhensyn har blitt nedprioritert, mener Bellona.

Sier nei
- Du synes altså ikke hun bør lytte så mye til sine gamle venner?

- Hun bør absolutt ikke bare gjøre det, nei. Både Fiskeridirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning fraråder en produksjonsøkning i 2010. Dette må den nye fiskeriministeren ta hensyn til, sier Dalen.

I tillegg har en rekke andre etater og forskningsinstitusjoner uttrykt bekymring over utviklingen.

- Hvis Berg-Hansen følger opp målet om fem prosents vekst, er det i så fall politisk motivert, og uten faglig grunnlag.

På grunn av alle de nye konsesjonene som er gitt i år, ligger vi nå an til å bli produsert tolv prosent mer oppdrettsfisk i 2009 enn i fjor.

- Kan bli god
- Hva tror du om Berg-Hansen som ny fiskeriminister?

- Jeg tror hun kan bli en god minister, gitt sin bakgrunn - men da må hun kunne balansere miljø- og næringssiden. Hun bør følge de faglige rådene fra oss og sine egne fagetater, utdyper Dalen overfor Nettavisen.

- Har hun gitt noen positive signaler i så måte?

- Det er fortsatt tidlig, men jeg har ikke sett noe til det. Men vi kan ikke måle henne på det hun ikke har gjort ennå. Det er hennes jobb å lose utviklingen inn på en fornuftig kurs.

Det betyr at hun må følge opp arven etter Helga Pedersen - «Bærekraftstrategien for norsk havbruksnæringen».

Les også: Her er Norges nye regjering

Innførte 6-timersdag
Da Lisbeth Berg-Hansen viste seg frem forrige uke, fikk hun følgende omtale av sjefen:

- Hun kjenner politikken godt og næringen godt, og har selv drevet med oppdrett i mange år, og har vært aktiv i fiskeriorganisasjonene. Hun er en person som representerer Kyst-Norge. Det er viktig i en tid med finanskrise hvor vi skal trygge arbeidsplassene langs kysten, sa statsminister Jens Stoltenberg om Norges nye fiskeriminister.

Tidligere visepresident i NHO, Lisbeth Berg-Hansen, ble landskjent da hun tidligere i år innførte 6-timersdag ved sin bedrift i Nord-Trøndelag.

- Vi tror vi får bedre produktivitet og lavere sykefravær hvis de ansatte går ned fra 7 ½-times dag til seks timer, sa hun da.

46 år gamle Lisbeth Berg-Hansen kommer fra Bindal på Helgelandskysten. Der vokste hun opp med oppdrettsnæringen. I 1985, da hun var 22 år gammel, startet hennes far selskapet Bindalssmolt, og utvidet senere med selskapet Bindalslaks AS.

Storbedrift
- Vi er glade for denne utnevnelsen, og jeg tror hun kan gjøre en god jobb. Hun er oppvokst med næringen og kjenner den godt. Det trenger vi, sa daglig leder Finn Sinkaberg i fiskeforedlingsbedriften Sinkaberg-Hansen AS til Nettavisen da utnevnelsen ble kjent.

I 1998 fusjonerte familiene Sinkaberg og Berg-Hansen sine virksomheter til storbedriften Sinkaberg-Hansen AS. En fiskeforedlingsbedrift med virksomheter i Rørvik og Terråk. Selskapet har 140 ansatte, en omsetning på 537 millioner kroner og et driftsresultat på 32,8 millioner (2008).

Millionær
Berg-Hansen eier 11 prosent av bedriften gjennom investeringsselskapet JMJ Invest AS. Lisbeth Berg-Hansen sto personlig oppført med 9,5 millioner i skattbar formue og en inntekt på 800.000 kroner i 2007.

Men den 46 år gamle kvinnen har gjort langt mer enn å engasjere seg i egen bedrift.

Hun er også styremedlem i Aker Seafoods AS, Fiskeribladet Fiskaren, Fosen ASA, Investinor (tidligere Statens investeringsselskap) og SOS-barnebyer.

Politisk karriere
Lisbeth Berg-Hansen har også vært politisk aktiv i Arbeiderpartiet i mange år. Fra 1992 til 1996 var hun rådgiver for Fiskeriministeren, og i 2000 til 2001 var hun statssekretær ved Statsministerens kontor.

Mellom 2004 og 2008 var hun visepresident i NHO.

I 2005 trakk hun seg som styreleder i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) og i FHL Havbruk etter kritikk for hvordan hun styrte laksestriden med EU.

Les: Lakseleder går etter mistillit

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag