NA24.no

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Frykter millionæren i ministeren

Sist oppdatert:
Bellona tror Norges nye fiskeriminister kan gjøre en god jobb, men frykter at hun vil fortsette politikken som gjorde henne rik.

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har allerede fått mye oppmerksomhet, som den rikeste i regjeringen og fordi hennes familieselskap er anmeldt for lakserømming.

- Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen får en hard jobb hvis hun skal dra med seg venner og kolleger fra oppdrettsnæringa og ta tak i de store miljøproblemene den har, sier fagrådgiver Marius Dalen i Bellona.

De krever nullvekst for norsk fiskeoppdrett i 2010.

Noen av de største utfordringene er:

Oppdrettsnæringa bruker truede fiskearter til fôr.
Laks på rømmen.
Flere anlegg gir mer lakselus.
Økt forurensning.

- Med bakgrunn både i eget oppdrettsselskap og Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL), kjenner den nyslåtte fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen oppdrettsnæringa meget godt. Hun tar over et departement der produksjonsvekst har stått i førersetet, og miljøhensyn har blitt nedprioritert, mener Bellona.

Sier nei
- Du synes altså ikke hun bør lytte så mye til sine gamle venner?

- Hun bør absolutt ikke bare gjøre det, nei. Både Fiskeridirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning fraråder en produksjonsøkning i 2010. Dette må den nye fiskeriministeren ta hensyn til, sier Dalen.

I tillegg har en rekke andre etater og forskningsinstitusjoner uttrykt bekymring over utviklingen.

- Hvis Berg-Hansen følger opp målet om fem prosents vekst, er det i så fall politisk motivert, og uten faglig grunnlag.

På grunn av alle de nye konsesjonene som er gitt i år, ligger vi nå an til å bli produsert tolv prosent mer oppdrettsfisk i 2009 enn i fjor.

- Kan bli god
- Hva tror du om Berg-Hansen som ny fiskeriminister?

- Jeg tror hun kan bli en god minister, gitt sin bakgrunn - men da må hun kunne balansere miljø- og næringssiden. Hun bør følge de faglige rådene fra oss og sine egne fagetater, utdyper Dalen overfor Nettavisen.

- Har hun gitt noen positive signaler i så måte?

- Det er fortsatt tidlig, men jeg har ikke sett noe til det. Men vi kan ikke måle henne på det hun ikke har gjort ennå. Det er hennes jobb å lose utviklingen inn på en fornuftig kurs.

Det betyr at hun må følge opp arven etter Helga Pedersen - «Bærekraftstrategien for norsk havbruksnæringen».

Les også: Her er Norges nye regjering

Innførte 6-timersdag
Da Lisbeth Berg-Hansen viste seg frem forrige uke, fikk hun følgende omtale av sjefen:

- Hun kjenner politikken godt og næringen godt, og har selv drevet med oppdrett i mange år, og har vært aktiv i fiskeriorganisasjonene. Hun er en person som representerer Kyst-Norge. Det er viktig i en tid med finanskrise hvor vi skal trygge arbeidsplassene langs kysten, sa statsminister Jens Stoltenberg om Norges nye fiskeriminister.

Tidligere visepresident i NHO, Lisbeth Berg-Hansen, ble landskjent da hun tidligere i år innførte 6-timersdag ved sin bedrift i Nord-Trøndelag.

- Vi tror vi får bedre produktivitet og lavere sykefravær hvis de ansatte går ned fra 7 ½-times dag til seks timer, sa hun da.

46 år gamle Lisbeth Berg-Hansen kommer fra Bindal på Helgelandskysten. Der vokste hun opp med oppdrettsnæringen. I 1985, da hun var 22 år gammel, startet hennes far selskapet Bindalssmolt, og utvidet senere med selskapet Bindalslaks AS.

Storbedrift
- Vi er glade for denne utnevnelsen, og jeg tror hun kan gjøre en god jobb. Hun er oppvokst med næringen og kjenner den godt. Det trenger vi, sa daglig leder Finn Sinkaberg i fiskeforedlingsbedriften Sinkaberg-Hansen AS til Nettavisen da utnevnelsen ble kjent.

I 1998 fusjonerte familiene Sinkaberg og Berg-Hansen sine virksomheter til storbedriften Sinkaberg-Hansen AS. En fiskeforedlingsbedrift med virksomheter i Rørvik og Terråk. Selskapet har 140 ansatte, en omsetning på 537 millioner kroner og et driftsresultat på 32,8 millioner (2008).

Millionær
Berg-Hansen eier 11 prosent av bedriften gjennom investeringsselskapet JMJ Invest AS. Lisbeth Berg-Hansen sto personlig oppført med 9,5 millioner i skattbar formue og en inntekt på 800.000 kroner i 2007.

Men den 46 år gamle kvinnen har gjort langt mer enn å engasjere seg i egen bedrift.

Hun er også styremedlem i Aker Seafoods AS, Fiskeribladet Fiskaren, Fosen ASA, Investinor (tidligere Statens investeringsselskap) og SOS-barnebyer.

Politisk karriere
Lisbeth Berg-Hansen har også vært politisk aktiv i Arbeiderpartiet i mange år. Fra 1992 til 1996 var hun rådgiver for Fiskeriministeren, og i 2000 til 2001 var hun statssekretær ved Statsministerens kontor.

Mellom 2004 og 2008 var hun visepresident i NHO.

I 2005 trakk hun seg som styreleder i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) og i FHL Havbruk etter kritikk for hvordan hun styrte laksestriden med EU.

Les: Lakseleder går etter mistillit

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere