*Nettavisen* Økonomi.

Frykter norsk ledighetssjokk

Foto: (Scanpix)

Økonomer tror arbeidsledigheten kan stige til godt over 150.000.

20.04.09 16:37

Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, tror den norske økonomien blir mildere rammet enn internasjonalt. Det forhindrer ikke at Mork frykter en ledighet på over seks prosent.

NA24 - din næringslivsavis

I sin konjunkturrapport for april, som ble offentliggjort mandag, skriver Handelsbanken at usikkerheten nå er svært stor rundt hvor den norske økonomien skal videre.

- Stor usikkerhet
- Grunnet unormalt stor usikkerhet deler vi prognosen vår i et hovedscenario og et alternativscenario. Forskjellen viser seg først og fremst i utsiktene for neste år. Hvilken bås vi havner i beror spesielt på utviklingen i oljeinvesteringene og stabiliteten i Øst-Europa, skriver Handelsbanken i rapporten.

Tidligere har Handelsbanken trodd at arbeidsinnvandringen skulle avta til Norge. Nå har økonomene i Handelsbanken snudd, og dermed tror de arbeidsledigheten vil stige raskere enn tidligere antatt.

- Vi tror ikke lenger på tydelig fall i arbeidsstyrken. Snarere tror vi at den vil fortsette å øke i noen måneder framover, og etterhvert flate ut. Vi utelukker ikke et fall på lenge sikt, men i så fall vil det neppe bli betydelig, skriver Handelsbanken.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dette, kombinert med antatt kommende trendmessing sysselsettingsfall, får oss til å tro på at arbeidsledighetsraten stiger raskere og mer enn vi antok i sist rapport. Derfor tror vi nå at ledighetsraten vil stige til 4,5 prosent i år, før den når 5,0 prosent i 2010 - med risiko på oppsiden, fortsetter økonomene.

Risiko på oppsiden
Risikoen på oppsiden, altså at ting blir verre enn antatt, er ganske betydelig, ifølge Mork og hans kollega Shakeb Syed.

- Vi vil faktisk si at det er først nå den lenge ventede arbeidsmarkedsavmatningen viser seg tydelig, med en oppgang i registrerte ledige på nesten 5.000 som gjennomsnitt de siste fire månedene. Det betydelige fallet i antall ledige stillinger er også et tydelig avmatningssignal, skriver Handelsbanken.

De frykter at vi kan få se en arbeidsledighet som kommer helt opp på 6-tallet i løpet av neste år. Ifølge anslaget i det alternative scenariet, tror Handelsbanken snittledigheten kan ende på 4,5 prosent i 2009 og stige til hele 6,2 prosent i 2010. I dette scenariet faller ledigheten tilbake til 5,7 prosent i 2011. Dette innebærer en ledighet på over 150.000 - og at vi vil få en slik ledighet i lengre tid enn ventet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.