NA24.no

Frykter norske bankproblemer

Sist oppdatert:
Kredittilsynet utelukker ikke bankproblemer og har bedt flere banker hente friske penger.

Norske banker gikk på en milliardsmell i 2008, og nå frykter Kredittilsynet at enkelte banker kan komme til å slite i årene som kommer.

NA24 - din næringslivsavis

- Bankenes underliggende inntjening er under press. Dersom bankene skal kunne opprettholde tilfredsstillende inntjening og soliditet fremover, må bankenes utlånsrenter avspeile risikoen i utlånene, skriver Kredittilsynet i årsmeldingen for 2008.

Les også: Ber bankene bruke krisepakken

- Det er også nødvendig at bankene fortsetter å effektivisere driften. Det kan ikke utelukkes at enkelte banker vil få problemer i 2009 eller 2010, og at det for noen kan bli nødvendig å vurdere strukturelle tiltak, fortsetter Kredittilsynet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Øk egenkapitalen
Bjørn Skogstad Aamo oppfordret torsdag bankene til å benytte seg av den nye bankpakken, slik at man fikk styrket bufferen mot tap fremover.

- Kredittilsynet har i 2007 og 2008 overfor mange banker pekt på behovet for å øke kapitalmålene, og for en del banker også den faktiske kapitalen, for å kunne møte svakere konjunkturer og markedsforhold. Den internasjonale finanskrisen og statlige støttetiltak har ført til at markedene stiller krav til kjernekapital som i mange tilfeller går lenger enn myndighetenes krav, skriver Kredittilsynet i rapporten.

- Slike krav vil også gjelde for norske banker, særlig de bankene som låner i utenlandske markeder. Bankene står derfor overfor et valg mellom å styrke kapitalen eller redusere utlånsveksten for å tilfredsstille markedenes økte krav.

Les også: Milliardsmell for norske banker

Dersom bankene styrker soliditeten gjennom for eksempel å holde tilbake utbyttet mens resultatene i bankene fremdeles er på et akseptabelt nivå, vil dette kunne bidra til å gjøre bankene i stand til å finansiere antatt lønnsomme prosjekter selv om resultatene svekkes noe i kommende år, mener Kredittilsynet

Tilsynet påpeker også at selv om bankene skulle klare å opprettholde et normalt lånenivå, kan det bli utfordrende å møte nye behov som avdekkes som følge av finanskrisen.

Svekket likviditet
Både soliditeten og likviditeten i bankene har vært i fokus etter at finanskrisen for alvor begynte å bli et tema i norske banker og hos Kredittilsynet.

- Kredittilsynet har ved flere anledninger i 2008 gjennomført undersøkelser av likviditetssituasjonen for norske banker. Bankene har redegjort for den aktuelle likviditetssituasjonen og for forfall på større gjeldsposter fremover, skriver Kredittilsynet.

- En undersøkelse gjennomført i begynnelsen av januar 2009 viste at likviditetssituasjonen fortsatt ble vurdert som krevende av hoveddelen av bankene. Tiltakspakkene fra myndighetene hadde bidratt til å redusere likviditetsrisikoen. Bankene pekte på at det kortsiktige markedet for likviditet viste noe bedring mot slutten av 2008, mens den langsiktige finansieringen ble vurdert som fortsatt utfordrende og med høy pris.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere