NA24.no

Frykter ny dødsorkan

Sist oppdatert:
Oljeprisen kan gå mot gamle høyder hvis Gustav blir en orkan.

- Vi vil kunne få et kraftig løft i oljeprisen dersom stormen treffer med like stor kraft som i 2005. Vi vil nok ikke se noen ny «all time high», men en storm vil sette ut såpass mye produksjon, og spesielt raffinerikapasitet at markedene vil kunne reagere relativt kraftig, sier analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Oljeprisen fortsetter å stige etter meldinger fra amerikanske meteorologer om utviklingen til den tropiske stormen Gustav. Den rapporteres å være den sterkeste stormen siden Katrina herjet med oljeinstallasjoner i Mexicogolfen august 2005.

Nå truer den mulige orkanen oljeproduksjonen i området. Hele 1,2 millioner fat om dagen står i fare for å bli stengt ned.

De siste dagene har påminnelse om at orkansesongen i USA langt fra er over sørget for et prishopp i oljemarkedet. Kontraktene på nordsjøolje omsettes for over 117,5 dollar per fat, mens den amerikanske lettoljen WTI koster 119,75 dollar torsdag ettermiddag.

Orkanen Katrina
Gustav ventes å treffe kysten av Louisiana klokken åtte amerikansk tid mandag. Dette området har den høyeste konsentrasjonen av olje- og gassinstallasjoner i Mexicogolfen. Gustav har på sin ferd fra Atlanterhavet tatt 22 liv på Haiti og Den dominikanske republikk. Royal Dutch Shell tar dermed advarslene så alvorlig at de allerede har evakuert 400 oljearbeidere, og rapporterer at de vil evakuere ytterligere 870 arbeidere de to neste dagene. Ifølge Bloomberg vil også andre oljeselskaper trekke ut arbeidere.

I august 2005 herjet orkanene Katrina og Rita sørkysten av USA. Da ble 95 prosent av alle offshoreinstallasjoner satt ut av spill. Om lag 19 prosent av den totale amerikanske raffineringskapasiteten måtte bruke år på å bygges opp igjen. Etter den stormfulle sensommeren i 2005 så markedene rekordhøye olje- og gasspriser.

Saltvedt mener en ny Katrina igjen kan få store følger for oljeproduksjonen i Mexicogolfen, og dermed også påvirke oljeprisen. Hun velger likevel å se an situasjonen, og tar ingen sorger på forskudd.

Tar ikke sorgen på forskudd
Saltvedt påpeker videre at senvirkningene også er store fordi reservelagertallene også kan bli lave etter at stormen eventuelt har passert. Lave reservelagre fører til større avhengighet av import for USA, det er heller ikke spesielt heldig, sier oljeanalytikeren.

- Om stormen skulle treffe vil ikke markedet være bedre forberedt enn sist stormen traff?

- De nye installasjonene som er satt opp skal tåle mer enn sist. Da tok det jo nesten to år før produksjonen var oppe og gikk igjen. Vi ser også at oljeselskapene er raskere til å evakuere. Det er likevel fortsatt et stramt marked på tilbudssiden som vi har sett i sommer gjennom de store svingningene i oljeprisen. Det er også historisk lav bufferkapasitet på tross av økt produksjon fra OECD. Alt dette viser at markedet vil kunne reagere kraftig om Gustav treffer som Katrina gjorde, avslutter Saltvedt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere