NA24.no

Frykter ny Katrina

Prognoser sier at orkaner lik Katrina fort kan ramme USA igjen i år.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Værvarslere mener at det er en stor sannsynlighet for at Mexicogolfen igjen vil bli rammet av orkaner lignende de man så i 2004 og 2005, da blant annet New Orleans ble senket av Katrina, ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

AccuWeather og Colorado State University sier at sjansen for at en storm igjen vil sveipe over golfen og inn i de amerikanske statene igjen i år er større enn normalt.

Dødelige Katrina
Den brutale orkanen Katrina la bak seg ødeleggelser for 81 milliarder. Med dagens dollarkurs er det over 500 milliarder kroner.

Katrina hadde det tredje laveste «trykket» notert i Amerikas metrologihistorie på land.

Katrina endte likevel «bare» i styrke 3 (se egen boks) og man må tilbake til 1992 for å finne en orkan med styrke 5 som er «katastrofe». Det har kun vært målt tre orkaner med styrke 5 siden målingen ble etablert.

Sendte opp oljeprisen
Sist orkanene herjet på dette nivået tok orkanene og forsynte seg grådig av oljeplattforene som ligger og suger olje i golfen. Dette medførte at oljeprisene ble dyttet til det som da var historiske rekorder. I 2004 rammet fire orkaner Florida, som er landets største citrusprodusent.

- For energimarkedene er det en aggressiv prognose. De største risikoområdene har svingt sørvest fra Atlanterhavet til Florida og de østlige og sentrale golfregionene, sier Joe Bastardi hos AccuWeather, ifølge Reuters.

Det er ventet at årets orkansesong vil bringe med seg 13 til 14 navngitte stormer, hvorav seks eller syv kan ramme USA. Sjansen for at disse vil komme over de oljeproduserende områdene i golfen er i år 2,5 til tre ganger så store som normalt.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juni, 62,25 dollar. Dette er en oppgang på 1,3 prosent og 0,78 dollar. I går var WTI-oljen en periode helt nede i 60,85 dollar, som er den laveste noteringen siden 22. mars. Frontkontraktene har falt med elleve prosent på ett år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere