*Nettavisen* Økonomi.

Frykter nye avsløringer

Radiumhospitalet jobber i helgen på spreng med å sikre skandaleforskerens grunnlagsdata. Til uken blir mannens forskerkarriere endevent.

14.01.06 18:36

Radiumhospitalet igangsetter en omfattende granskning av skandalelegens ti år lange forskningskarriere.

Radiumhospitalet gjentar lørdag at ledelsen ser svært alvorlig på fabrikkeringssaken ved sykehuset, der en overlege har innrømmet fabrikkering av grunndata, i form av pasientopplysninger.

Saumfarer ti års forskning
- Vi har bedt om en ekstern granskning. Det er satt ned en komité som er helt uavhengig av oss. Den består av tunge fagfolk og mennesker på mer administrativt nivå, sier strategidirektør Stein Vaaler ved Radiumhospitalet til TV 2 Nettavisen.

Vaaler understreker at det ikke foreligger nye opplysninger i saken.

- Men vi tar ikke sjansen på noe annet enn å håndtere dette grundig. Det kan stå om hele forskningsmiljøets troverdighet, sier han.

Overlegen som nå får hele forskningskarrieren sin gransket, har jobbet med kreftforskning i om lag ti år. På denne tiden har han publisert 38 artikler. Flere av disse er gjengitt i internasjonale, prestisjetunge tidsskrifter og må gås nærmere etter i sømmene.

- Mye arbeid
Ledelsen ved Radiumhospitalet jobber i helgen med å sikre grunnlagsdataene til den gjeldende forskerens tidligere arbeider. Onsdag blir dataene overlevert en ekstern granskningskommisjon.

Komiteen blir ledet av professor Anders Ekbom ved Karolinska Institutet i Stockholm.

- Vi skal ha det første møtet i begynnelsen av uken, hvor vi skal definere oppdraget. Jeg tror det blir mye arbeid, men utover det kan jeg ikke kommentere saken, sier Ekbom til TV 2 Nettavisen.

Også Inger Cappelen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, skal sitte i komiteen:

- Et viktig element i arbeidet blir å se på den aktuelle forskerens medforfattere. Hvor mye visste disse? spør Cappelen i intervju med TV 2 Nettavisen.

70 millioner kroner
Inger Cappelen påpeker at datamengden i denne type forskning normalt gjør eventuelle fabrikerte data svært lite gjennomskubare. Artikkelen som avslørte forskeren er selvfølgelig et unntak.

- Spørsmålet blir om han vil samarbeide, og hvor mye han innrømmer etterhvert, sier Cappelen.

Hun påpeker at hun i dag ikke vet noen om omfanget av skandalen.

Den aktuelle forskeren har også mottatt et enormt beløp på 70 millioner kroner i forskningstøtte fra amerikanske National Cancer Institute. Hva som vil skje med denne støtten er nå høyst usikkert, men Ekbom forteller at dette vil være en av sakene komiteen vil diskutere.

National Cancer Institute vil foreløpig ikke kommentere saken overfor TV 2 Nettavisen.

Får oppfølging fra sykehuset
Radiumhospitalets ledelse understreker at overlegen i saken blir fulgt opp av sykehuset.

- Det eneste jeg kan si er at han får den oppfølgingen han trenger i sykehusets system, forklarer Vaaler.

Etter det strategidirektøren erfarer, har Radiumhospitalet overhode ikke vært informert om mistanker knyttet til vedkommendes forskning før sist torsdag.

- Da fikk vi en forespørsel fra det epidemologiske forskningsmiljøet, og brukte tre-fire dager til å se på dette internt før vi tok det videre, får TV 2 Nettavisen opplyst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.