NA24.no

Foto: TV2 Interaktiv

Frykter nye høye lønnskrav

Kraftige lønnskrav i offentlig sektor kan få uante følger for norsk økonomi, mener SSB-forsker.

- Hvis den norske modellen ryker på grunn av indre spenninger, kan det få uante og uheldige følger for norsk økonomi, sier Roger Bjørnstad, forskningsleder ved Statistisk sentralbyrå (SSB) til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag ble det kjent at Nito (Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon) krever et lønnsoppgjør på fem prosent for ansatte i offentlig sektor.

- Dobbel skvis
Bjørnstad i SSB vil ikke ta stilling til dette kravet, men er bekymret for at norsk eksportindustri skal komme i en dobbel skvis på grunn av kraftig nedgang i eksportmarkedene.

- Hvis industribedriftene samtidig er nødt til å konkurrere i det norske arbeidsmarkedet med en offentlig sektor som kan tilby mye bedre lønnsbetingelser, vil bedriftene komme i en dobbel skvis. Hvis eksportindustrien taper både internasjonalt og på arbeidsmarkedet i Norge, vil det være vanskelig å opprettholde en fornuftig størrelse på industrisektoren, frykter Bjørnstad.

Bjørnstad viser til bekymringene som SSB tidligere har uttalt at man nå kan få en todeling av norsk arbeidsliv. Man har de bedriftene som mottar kraftige stimulanser fra regjeringen eller lever skjermet fra internasjonal konkurranse, og så har man de eksportrettede bedriftene som vil få det langt tøffere på grunn av den globale nedgangen.

- Det oppstår en fare for todeling i økonomien, der de skjermede bedriftene går godt, og de eksportrettede industribedriftene ikke kan opprettholde sin produksjon. Dermed blir det et press på den norske modellen som skal danne malen for lønnsoppgjørene, sier Bjørnstad.

- Kan få uante følger
Bjørnstad minner om at den norske modellen har vært avgjørende for suksessen til norsk økonomi og en viktig forklaring på den økonomiske veksten man har hatt i Norge siden andre verdenskrig.

Han peker på at andre land som ikke har en slik modell, har hatt langt høyere arbeidsledighet. En av grunnene er at lønnspress i noen sektorer, har løftet lønningene i konkurranseutsatt næringsliv, slik at disse bedriftene ikke har overlevd i den internasjonale konkurransen.

- Riset bak speilet er at vi må tåle mye høyere ledighet, for derigjennom å opprettholde en slags balanse. Hvis vi har ambisjoner om å ha mye lavere ledighet enn andre land, må vi også ha ambisjoner om å videreføre denne norske modellen, sier Bjørnstad.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Godt offentlig oppgjør
Bjørnstad viser til tallene fra Teknisk Beregningsutvalg som viser at lønnsveksten i offentlig sektor var svært god i fjor, og at det også har vært det de siste årene.

- Lønnsveksten i offentlig sektor har vært svært lik lønnsveksten i privat sektor gjennom hele 2000-tallet. Men det er noen utdanningsgrupper i offentlig sektor som føler de henger etter i forhold til tilsvarende grupper i privat sektor, sier Bjørnstad.

Han peker på at spesielt funksjonærer i det private, for eksempel ingeniører, har hatt en sterk lønnsøkning i siste årene.

- Kan de romslige kravene fra for eksempel Nito rokke ved den norske modellen?

- Nei, jeg tror den er ganske robust, men det er klart at denne ikke kan tas for gitt. Det er som et ekteskap. Man må jo jobbe hele tiden for at det skal fungere, sier Bjørnstad.

- Galskapen i lederlønninger
Leder i fagforeningen Industri Energi, Leif Sande, er overbevist om den norske modellen ikke er i fare.

- Jeg er helt overbevist om at når vi kommer gjennom årets forhandlinger, vil vi i stor grad ivareta den norske modellen. Jeg har ingen tro på at årets lønnsoppgjør vil rokke ved den norske modellen. Jeg kjenner Nito som en ansvarlig organisasjon, og de vil ikke finne på noe revolusjonerende i dette lønnsoppgjøret som forrykker noe som helst, mener Sande.

- Men burde man ikke utvise moderasjon i den krevende tiden norsk næringsliv er i nå?

- Vi har mekanismer som regulerer dette. Forhandlingene skal føres med bakgrunn i den økonomiske situasjonen. Det som kan ødelegge den norske modellen, er galskapen rundt lederlønnsutviklingen vi har sett, og at aksjemeglere får millioner for bare luft. Det er slike ting som utfordrer den norske modellen, mener Sande.

- Bra lønnsutvikling i kommunesektoren
Bjørnstad i SSB har en klar formening om hvem som vil komme gunstig ut i årets lønnsoppgjør.

- Det er allerede vedtatt betydelige tillegg i kommunesektoren som skal gjelde for 2009. I denne sektoren er lønnsforhandlingene unnagjort på sett og vis. Tallene tyder på at de vil få et godt år uavhengig av hva som skjer i oppgjøret, sier Bjørnstad.

Bjørnstad viser til at det er anslått en årslønnsvekst på to prosent, så kommer overhenget fra i fjor i tillegg, samt normal lønnsglidning. Det gir en anslått lønnsvekst på 4,7 prosent i KS-området.

- Det er ikke så verst?

- Nei. Spørsmålet er om det blir et nulloppgjør, eller om de klarer å forhandle seg til enda bedre betingelser, sier Bjørnstad.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere