NA24.no

Frykter oljepakke

Sist oppdatert:
Miljøtopp mener finanskrisen er den perfekte anledning for en energipakke.

- Det snakkes om vedlikeholdspakke, eksportpakke, landbrukspakke, skolepakke, bilpakke og gudene vet hva. Men fremdeles har vi ikke hørt snakk om energipakken, og det er litt skummelt. For regjeringen har aldri før hatt en mer fantastisk mulighet til å gjøre det rette for miljøet, mener leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen.

NA24 - din næringslivsavis

Da bankene gikk over ende etter tur i USA, ble finanskrisen av mange sett på som en «trussel» for miljøkampen.

- Gylden mulighet
Nå har imidlertid Obama kommet til makten, og både i USA og EU ser det ut til at krisepakkene omfatter relativt store satsinger på miljørettede tiltak. Senest tirsdag fremmet også NHO forslag om at miljøtiltak må være en del av den norske krisepakken som kommer i januar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Finanskrisen har lært oss én viktig ting: En kan og bør bruke av fellesmidler for å unngå en katastrofe. Det bør gjelde enten det er snakk om en finansiell katastrofe eller en miljøkatastrofe, understreker miljøtoppen overfor NA24.

Gulowsen mener regjeringen nå har en gylden mulighet for å gjøre store fremskritt på miljøsiden i Norge. Han poengterer at det her til lands er flust av prosjekter innen vindkraft, biovarme og andre kraftutvinningsmuligheter som ligger på vent, men har også notert seg at en fremdeles ikke har hørt noen løfter om tiltakspakker for dette eller for prosjekter vedrørende energisparing i Norge.

Redd for oljepakke
- Begge deler vil kunne bidra til å omstille Norge til et mer miljøvennlig samfunn, samt bidra til å skape den kompetansen vi er helt avhengig av i fremtiden, sier Gulowsen.

Han er imidlertid redd for at vi i stedet kan få snakk om en «oljepakke», som vil opprettholde produksjonen og sysselsettingen i en presset oljesektor.

- Den direkte effekten av en slik finanskrise er imidlertid at det frigjøres arbeidskraft, og her har vi en unik mulighet. I stedet for å spytte inn penger overalt, og ivareta den gamle tralten, bør vi heller omstille denne arbeidskraften til en sektor med fokus på fornybar energi. Her er det stort behov for arbeidskraft, mener han.

Ingeniører fra oljesektoren lover han å ta imot med åpne armer.

- Bekymret
- Jeg er særs spent på hva regjeringen kommer opp med. De har fått tid til å tenke, men jeg håper virkelig ikke de glemmer miljørettede tiltak opp i alt dette. De må huske hele bildet. Stoltenbergs kolleger i regjeringen har jobbet aktivt mot eksempelvis KS med forespørsler om hvor mye penger de kan svi av på vedlikehold, men slike forespørsler har ikke kommet til energisektoren. Stoltenberg hadde heller ikke stort å si om miljøtiltak da han ble spurt på Stortinget mandag. Det er bekymringsverdig, innrømmer Greenpeace-lederen.

Han håper impulsene som kommer fra EU og USA om dagen, kan bidra til en positiv miljøgiv verden over, og er tilfreds med at krisepakkene som blir lagt frem inneholder føringer i miljøvennlig retning.

- I USA har Obama kommet i en posisjon hvor han kan få gjennomført det han har snakket om i valgkampen. Det ser ut til at han ønsker å satse kraftig på fornybar energi. Det høres ut som det ikke bare er snakk, men at han også vil handle, mener Gulowsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere