*Nettavisen* Økonomi.

Frykter oljepris på 150 dollar

Foto: Nordea (Nordea)

Thina Saltvedt frykter ny oljesprett.

11.06.09 14:01

OSLO KONSERTHUS (NA24): Nordea mener underinvesteringene i oljebransjen kan gi ny oljepristopp.

NA24 - din næringslivsavis

Det kom frem under en presentasjon Nordeas oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt holdt på det årlige MarineMoney Ship & Offshore Finance Forum torsdag.

Saltvedt pekte på at oljeselskapene i budsjettene for 2009 har kuttet 21 prosent i forhold til investeringsnivået i 2008, og at dette vil få virkninger når oljeetterspørselen igjen stiger

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mindre ny olje
Kuttene vil i først rekke gå ut over leteaktiviteten. Bakgrunnen for kuttet er oljeprisfallet i andre halvdel av 2008, men også den vanskelige tilgangen på kapital for spesielt de mindre uavhengige selskapene.

Effekten, ifølge Saltvedt, er at prosjekter som omfatter over 6 millioner fat i ny daglig produksjon har blitt utsatt eller skrinlagt, og slik sett forsinket med to år. Samtidig med investeringsfallet sliter verden med fall i produksjonen fra eksisterende brønner.

Dersom investeringene i vedlikehold og opprettholdelse av dagens felter stanser, vil bortfallet på ett år tilsvare en produksjon på 7 millioner fat per dag. Verden forbruker i dag omkring 85 millioner fat olje per dag.

Oljen får heller ingen drahjelp fra alternativ energi, hvor investeringene også har falt dramatisk. Dermed er økningen i hele energisektoren utsatt.

Frykter ny «spike»
- Jeg er redd for at når etterspørselen øker så vil vi raskt være tilbake i en situasjon der oljeprisen stoppet sist, sa Saltvedt.

Hun forventer at effektene av underinvesteringene i leting og ny produksjon vil slå ut i 2011, og kan da føre til en gjentakelse av oljeprisutviklingen i 2007-2008.

Dermed kan oljeprisen igjen havne på 150 dollar fatet med tilsvarende negative effekter på verdensøkonomien, og dermed et nytt brått fall i oljeprisen. En formildende omstendighet ved en ny syklus som dette er at Saltvedt forventer at finansmarkeden da vil være tilbake på et normal nivå.

Saltvedts budskap var at forbrukerne i hvert fall må regne med å betale marginalprisen for å få frem ny olje, og den ligger i dag omkring 75 dollar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.