NA24.no

Foto: Nordea (Nordea)

Frykter oljepris på 150 dollar

Sist oppdatert:
Thina Saltvedt frykter ny oljesprett.

OSLO KONSERTHUS (NA24): Nordea mener underinvesteringene i oljebransjen kan gi ny oljepristopp.

NA24 - din næringslivsavis

Det kom frem under en presentasjon Nordeas oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt holdt på det årlige MarineMoney Ship & Offshore Finance Forum torsdag.

Saltvedt pekte på at oljeselskapene i budsjettene for 2009 har kuttet 21 prosent i forhold til investeringsnivået i 2008, og at dette vil få virkninger når oljeetterspørselen igjen stiger

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mindre ny olje
Kuttene vil i først rekke gå ut over leteaktiviteten. Bakgrunnen for kuttet er oljeprisfallet i andre halvdel av 2008, men også den vanskelige tilgangen på kapital for spesielt de mindre uavhengige selskapene.

Effekten, ifølge Saltvedt, er at prosjekter som omfatter over 6 millioner fat i ny daglig produksjon har blitt utsatt eller skrinlagt, og slik sett forsinket med to år. Samtidig med investeringsfallet sliter verden med fall i produksjonen fra eksisterende brønner.

Dersom investeringene i vedlikehold og opprettholdelse av dagens felter stanser, vil bortfallet på ett år tilsvare en produksjon på 7 millioner fat per dag. Verden forbruker i dag omkring 85 millioner fat olje per dag.

Oljen får heller ingen drahjelp fra alternativ energi, hvor investeringene også har falt dramatisk. Dermed er økningen i hele energisektoren utsatt.

Frykter ny «spike»
- Jeg er redd for at når etterspørselen øker så vil vi raskt være tilbake i en situasjon der oljeprisen stoppet sist, sa Saltvedt.

Hun forventer at effektene av underinvesteringene i leting og ny produksjon vil slå ut i 2011, og kan da føre til en gjentakelse av oljeprisutviklingen i 2007-2008.

Dermed kan oljeprisen igjen havne på 150 dollar fatet med tilsvarende negative effekter på verdensøkonomien, og dermed et nytt brått fall i oljeprisen. En formildende omstendighet ved en ny syklus som dette er at Saltvedt forventer at finansmarkeden da vil være tilbake på et normal nivå.

Saltvedts budskap var at forbrukerne i hvert fall må regne med å betale marginalprisen for å få frem ny olje, og den ligger i dag omkring 75 dollar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere