NA24.no

Frykter oljeprisen kan kollapse

Foto: André Clark Utvik
Sist oppdatert:
Tor Olav Trøim er redd for at etterspørselen etter olje skal kollapse.

LONDON (NA24): - Jeg tror det kan falle mer, vesentlig mer, sier Tor Olav Trøim til NA24, og er bekymret for at etterspørselen etter olje er på kraftig nedtur.

NA24 - din næringslivsavis

Etterspørselsen etter olje i USA har falt med 1,5 millioner fat daglig de siste to årene. Det er syv prosent i landet som forbruker hvert fjerde fat olje som verden produseres.

Kraftig nedgang
Reder John Fredriksens høyre hånd tror at smitteeffekten og etterspørselsnedgangen i andre land kan bli mye større. Lavere forbruksvekst som følge av finanskrisen, lavere industriproduksjon og likviditetsutfordringer banker på døren.

- Hva er en gunstig oljepris sett fra Fredriksen-gruppen?

- Jeg satt i møte med Simmons i Houston nylig, og tror etterspørselsfallet i resten av verden vil falle mye mer, sier Trøim.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Simmons & Company er en nordamerikansk investeringsbank, basert i Houston Texas, med hovedfokus på rådgivning innen energisektoren med olje og gass.

- En kollaps i etterspørselen her vil derfor få store følger for den globale oljebalansen, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i meglerhuset Nordea Markets til NA24.

Saltvedt får støtte av oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading, som tror bortfallet er dramatisk og større enn først antatt.

- Personlig tror jeg forbruksanslagene i år vil svekke seg ytterligere i USA, sier han.

Verre nå
Trøim tror utfordringene knyttet til bortfall av forbruk er verre i dag enn på 80-tallet.

DISKUTÈR HER:Hvor tror du oljeprisen skal nå?

- Hvis man husker tilbake til 1982-85 falt oljeforbruket med syv millioner fat, som er 3-4 ganger mer enn det vi snakker om nå, sier han, og legger til at alle han snakker med i bransjen sier resesjonen i dag kan bli verre enn på 80-tallet.

- Så det kan bli atskillig verre. Samtidig er responsen på tilbudssiden enorm denne gangen. Det er allerede 500 rigger mindre i USA, ingen investerer i Russland, Venezuela og Iran, sier Trøim.

Les også: - Kanskje vi er blitt for bortskjemte

Kan bli stygt
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i meglerhuset DnB Nor Markets sier fallet kan bli stygt.

- For i år kommer etterspørselen til å falle massivt også i land som Japan, Korea, Australia og hele OECD Europa, sier han til NA24.

I hans balanser er det et fall i etterspørselen for OECD i 2009 på 1,9 millioner daglige fat. I fjor var dette tallet på 1,7 millioner daglige fat.

Kjus tror at etterspørselen i USA vil svekkes med 0,4 millioner fat daglig i år, men for landene utenfor OECD ser han fortsatt etterspørselsvekst.

- Men fra å ha vokst 1,3 millioner fat daglig i fjor ser jeg kun 0,5 millioner fat daglig i vekst for i år for disse landene, sier han, og tror på vekst i Saudi-Arabia, Kina og Brasil.

Kina står for ni prosent av forbruket i verden, en tredjedel av USA, men med bortimot tre ganger flere mennesker.

- I Kina har veksten falt kraftig, men vi forventer fortsatt positiv vekst i oljeforbruket, sier oljeanalytiker Lill Sandvik i meglerhuset First Securities til NA24.

Hun vil ikke beskrive situasjonen som en krise, men er bekymret for bortfall av etterspørsel i den vestlige delen av verden.

- Men vi kan få en oljekrise om noen år når økonomien har bedret seg, oljeforbruket tar seg opp igjen og vi får effekten av de massive kuttene i investeringer som skjer nå. Da kan det bli vanskelig å produsere nok olje til å dekke etterspørselen, sier hun.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

150 dollar
Da NA24 møte Tor Olav Trøim på en shippingkonferanse i fjor sommer var han bekymret for oljeprisen som tangerte 150 dollar fatet. Verdensøkonomien knaket i sammenføyningene.

Les også: Trøim lover fete utbytter

- Er du nå bekymret for den lave oljeprisen nå?

- Nei. For de fleste av selskapene våre er det sikkert bra. Oljeprissjokket på 150 dollar ville knekket verdensøkonomien totalt, sier han.

Siden i fjor sommer mener Trøim hverdagen for en vanlig amerikaner har endret seg betydelig. Dette gjelder en «average» amerikaner som ikke har mistet jobben men som opplever lavere rentekostnader, og billigere bensin.

- Slik sett ser han en vesentlig bedre situasjon i dag, enn for bare et halvt år siden, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Trøim bruker den fiktive amerikanske rørleggeren «Joe The Plumber», som ble eksemplifisert som den vanlige mannen i gaten i den amerikanske valgkampen av senator John McCain tidligere i år.

- Utgangspunktet til «Joe The Plumber» er nå bedre, og det tror jeg er viktig, sier han.

Han legger til at 150 dollar fatet for olje slik det var i fjor sommer kunne ingen leve med på lang sikt.

Les mer på NA24 egne oljesider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere