NA24.no

Frykter oljeskvis

(Scanpix)
Det internasjonale energibyrået IEA frykter nå økte press i oljemarkedet og økende priser i andre halvår.

Bakgrunnen for advarslene er at oljeetterspørselen ser ut til å vokse raskere i 2007 en det IEA antok tidligere i år. Samtidig frykter IEA for oljekartellet OPECs evne til å øke produksjonen for å dekke opp den manglende produksjonsveksten i produksjonslandene utenfor OPEC.

NA24 - din næringslivsavis

IEA løfter i den nye månedsrapporten etterspørselsveksten i år fra 1,8 prosent til 2 prosent. Det indikerer en økning i oljeetterspørselen i år på 1,7 millioner fat per dag til totalt 86,1 millioner fat per dag.

Samtidig varsler IEA at veksten i oljeproduksjonen i landene utenfor OPEC vil falle under 1 million fat per dag fremover. De advarer også mot at veksten i Russlands oljeproduksjon kan stoppe opp i 2010 for deretter å falle i et par år.

IEA mener at disse faktorene kan føre til at lagersituasjonen vil gå fra en situasjon med overskudd til et fall i tredje kvartal. De indikerer et fall i OECD-landenes lagre på 1,5 millioner fat per dag i denne perioden.

Baserte på de andre estimatene ser IEA et behov for olje fra OPEC-landene på 31 millioner fat per dag i år, som er en økning på 500.000 fat per dag. Analytikerne i IEA er usikre på om OPEC vil kunne dekke opp etterspørselsøkningen. OPECs produksjon i mai lå på 30,1 millioner fat per dag. OPEC-10 produksjon, som er de av landene som er underlagt gruppens kvotesystem, produserte i mai 26,5 millioner fat per dag, som er ned 1,2 millioner fat i forhold til da kuttene startet i fjor høst.

- Det er vanskelig å komme unna konklusjonen om at oljemarkedet vil bli stramt i andre halvår, skriver IEA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere