*Nettavisen* Økonomi.

Frykter tap i norske banker

Foto: (Scanpix)

Sentralbanksjef Øystein Olsen frykter stigende boligpriser og tap i skipsfartsnæringen.

16.05.12 12:28

Utviklingen i boligmarkedet og fortsatt økning i husholdningenes gjeldsbelastning kan på lengre sikt representere en risiko for finansiell stabilitet.

– Rammeverket for regulering av finansiell sektor vil bli forbedret på flere områder i løpet av de nærmeste årene. Finanssektoren både internasjonalt og i Norge står overfor utfordringer. Inntil det nye rammeverket er fullt på plass, bør det være et krav om minst 9 prosent ren kjernekapitaldekning med overgangsgulv, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

- Styrket
Norges Banks siste rapport om finansiell stabilitet viser at tilbakehold av overskudd og innhenting av ny egenkapital har bedret bankenes evne til å bære tap, opplyser Norges Bank.

«Tilbakehold av overskudd og innhenting av ny egenkapital har bedret de største norske bankenes evne til å bære tap. Alle bankene vil oppfylle målsettingen fra Finanstilsynet nom 9 prosent ren kjernekapitaldekning ved utgangen av andre kvartal i år», heter det rapporten Finansiell stabilitet 1/12.

– Bankene bør bruke de gode resultatene til å styrke soliditeten ytterligere i årene som kommer, sier Olsen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Olsen mener de europeiske penge- og kredittmarkedene fungerer bedre enn sist høst, men at man i det siste har sett tegn til ny uro i finansmarkedene.

Lite langsiktig
- Norske banker har fortsatt for lite langsiktig finansiering, og bør benytte mulighetene som byr seg til å hente mer. Det vil gjøre dem mer robuste, sier Olsen.

Norges Bank mener norske bedrifter generelt står godt rustet, men bankene må være forberedt på tap i skipsfartsnæringen og deler av sksportnæringen.

«Men lav aktivitet ute har gjort situasjonen mer krevende for skipsfartsnæringen og deler av eksportnæringen. I deler av skipsfartsnæringen er overkapasitet fortsatt et problem. Bankene må være forberedt på at tap på utlån til disse næringene kan øke de nærmeste årene», heter det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.