Priskrigen på julevarer er i full gang i hos dagligvarekjedene, og prisene er satt ned på flere hundre julevarer de siste ukene.
- Det er et utrolig press i år. Bare i løpet av formiddagen har vår lavpriskjede Extra satt ned prisene på over 100 varer, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til Nettavisen.
Blant prisene som er satt ned tirsdag, er Edamer-ost til 59 kroner og Gilde Julesylte til 114 kroner. Varene kostet mandag henholdsvis 63,70 og 143,50 kroner.
Les også: Julekrigen tilspisser seg: Her er Kiwis nye priskutt
Elleville tilstander
Han sier at priskrigen har startet rekordtidlig i år. Mens den startet i forrige uke i år, startet den først rundt 16. desember i fjor.
Sist gang priskrigen startet tilnærmet like tidlig var i 2015. Da startet den ifølge Coop rundt 4. desember.
Den julen fikk man elleville tilstander med surkål til én krone, pepperkaker til 1,50, tomtegløgg til to kroner og tomme hyller mange steder.
Les også: Kiwi lokker med supertilbud til 1 krone - men hyllene er tomme
Kristiansen er redd for at vi er på vei tilbake dit.
- Vi husker tilstandene i 2015, da priskrigen startet nesten like tidlig som nå. Da hadde vi tomme hyller, kaos i butikkene og mange av produktene ble solgt til dumpingpriser. Vi ønsker ikke å komme tilbake dit, sier han.
Ingen valg
Han sier imidlertid at de ikke har noe annet valg enn å følge med markedet nedover.
- Ingen av oss lavpriskjedene tør eller kan bryte ut av det mønsteret. Den kjeden som gjør det kommer til å få færrest kunder før jul, sier Kristiansen.
Les også: Julepriskrig: Setter ned prisen på disse 150 varene
Han viser til at sju av ti kunder svarer at lave priser er det viktigste når det gjelder valg av butikk.
- Ingen av oss har råd til gå glipp av julehandelen, sier Kristiansen.
Frykter matsvinn
Han sier også at det er uheldig at lave priser kan føre til at maten blir kastet.
- Det fører kanskje til at mange varer går i søpla. Kunder kjøper varer, men de kaster mer fordi maten er så billig. Dessuten reflekterer ikke så lave priser den innsatsen som produsentene har lagt ned i maten, sier Kristiansen.
Ikke bekymret
Kiwis kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin er ikke veldig bekymret for tomme hyller. Hun oppfordrer likevel folk til ikke å kjøpe mer enn de trenger.
- Prisene skal ikke opp frem til jul, så det er ingen grunn til å hamstre. Den aller dyreste maten du kjøper er den du kaster, sier Arvin.
Hun understreker at Kiwi av den grunn prinsipielt har tatt avstand fra kvantumsrabatter, fordi de mener slike rabatter fører til at folk kjøper mer enn de trenger.
- I stedet skal vi alltid ha de laveste enhetsprisene, og setter ned enhetsprisene tilsvarende konkurrentenes kvantumsrabatt. Vi ønsker også å inspirere til hvordan du kan bruke restene fra julematen, og vi har gode tips til dette på vår nettside, sier Arvin.
- Men vi har jo opplevd tidligere at det blir tomt når varene blir for billige?
- Vi håper jo folk lar være å hamstre, både med tanke på helse, miljø, økonomi og av hensyn til andre kunder. Vi har bestilt inn masse deilig julemat, og vi fyller på varer fortløpende, sier hun.
Hun understreker at det forstatt er helt åpent hvor mye lengre prisene skal ned.
- Det er ingen dagligvarekjede som vet ennå. Vi gir oss aldri, og kjemper for den billigste julematen til kirkeklokkene ringer på julaften , sier hun.
Flere varer
Mens priskuttene tidligere bare gikk på rene julevarer, og spesielt ferskvarer som ribbe, mener Kristiansen i Coop de nå er mer jevnt fordelt.
- Det er flyttet over på flere kategorier, inkludert frukt, grønt og tørrvare. Totalt setter er det i hvert fall ingen tvil om at handlekurven blir billigere som følge av dette, men hvor det vi ender er det bare kundene og markedet som kan bestemme, sier Kristiansen, som legger til.
- De som synes det er umoralsk å kjøpe for billig, kan selvsagt velge også å kjøpe dyrere produkter. Vi har flere priskategorier, legger han til.