NA24.no

Frykter verste jobbfall siden 1949

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Fredag ettermiddag kommer verdens viktigste makrotall. Det kan bli riktig ille.

Ekspertene forventer at den amerikanske økonomien tapte mer jobber i februar enn noen gang siden 1949. Eksperter Bloomberg News har snakket med forventer en nedgang på 650.000 jobber i februar alene.

NA24 – din næringslivsavis

Det forventes også en arbeidsledighet på 7,9 prosent, noe som er det høyeste på 25 år. Årsaken er at amerikanske bedrifter, alt fra giganter som General Motor til butikkjeder som Sears, sier opp ansatte etter kraftig svikt i inntektene.

Tallene kommer klokken halv tre norsk tid, og estimatene som Bloomberg News har innhentet varierer fra at en halv million jobber forsvant i februar til at hele 800.000 jobber forsvant. Anslagene for arbeidsledigheten varierer fra 7,8 prosent til 8,1 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Verste siden 1949
Og dersom mediananslaget på at 650.000 arbeidsplasser har forsvunnet, vil det være det verste fallet siden oktober 1949. Da forsvant 834.000 arbeidsplasser fra den amerikanske økonomien, men 500.000 av disse kom fra at stålarbeidere gikk ut i streik.

På dette kartet som New York Times har utarbeidet får du en grafisk fremstilling om hvor den amerikanske arbeidsledigheten biter mest- kommune for kommune.

3,6 millioner
Den amerikanske økonomien mistet 598.000 arbeidsplasser i januar, og dermed har hele 3,6 millioner arbeidsplasser forsvunnet siden resesjonen startet i desember 2007. Dette er det hardeste fallet i økonomien siden 1945.

Det er særlig produksjonsbedriftene som har kuttet hardt i arbeidsstokken. Det er ventet at 200.000 arbeidsplasser forsvant fra denne sektoren i februar. Alene har General Motors offentliggjort at de skal kutte nesten 50.000 arbeidsplasser globalt.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Rammer konsumentene
Banker, detaljister og andre selskaper i tjenesteytende sektor står for store deler av den amerikanske økonomien, og de blir rammet knallhardt. Når stadig flere mister jobben, og dermed inntekten, får dette store virkninger på konsumet. Dette resulterer igjen i at flere får sparken fra disse næringene.

Bloomberg News melder at butikkjeden Sears har offentliggjort at de nedlegger 24 butikker over hele USA, etter at fjerdekvartalstallene viste en nedgang i resultatet på 55 prosent som følge av svakt salg i julehøytiden.

Og heller ikke i offentlig sektor er jobbene trygge. I den kriserammede staten Michigan, der bilindustrien står sterkt, planlegges det å kutte 1.500 jobber ettersom skattegrunnlaget har forvitret.

Forventningene til forbruket blant konsumentene viser at man forventer nedgang i første halvdel av i år. Det var nedgang i de siste seks månedene i fjor. Forbrukernes innkjøp har ikke falt fire kvartal på rad siden man begynte å føre statistikken i 1947.

Dagpengekalkulator
Er din arbeidsplass i fare?

Her kan du beregne hvor mye du får i dagpenger fra Nav:

Din årslønn:
Antall barn under 18 år:
Dagpenger:
Utbetalt i snitt per måned før skatt:

NA24s kalkulator legger til grunn at man har vært i full jobb året før. Mottar man dagpenger i mer enn åtte uker får man også feriepenger. Dette er ikke tatt hensyn til i beregningen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere