*Nettavisen* Økonomi.

Frykter Moldova blir Russland neste offer

Russlands president Vladimir Putin (i midten) signerte fredag lovene som fullbyrder annekteringen av Krim. Han er omgitt av Sergej Narysjkin (t.h.) og Valentina Matvijenko som er ledere i hvert sitt kammer i nasjonalforsamlingen. Begge står nå på EUs svarteliste og er dermed heller ikke velkomne til Norge. Foto: Pool (Reuters)

Situasjonen tilspisser seg.

Følg Nettavisens direkterapportering i bunnen av saken!

Det er økt frykt for at Moldova skal bli Russlands neste offer. NATOs toppsjef i Europa sier at Russland mer og mer oppfører seg som en motstander enn som en partner.

Den amerikanske generalen Philip Breedloves uttalelser falt etter Russlands utplassering av store styrker ved Ukrainas østlige grenser. Styrkene kan på kort tid rykke inn i Transdnjestr, Moldovas russiskvennlige utbryterrepublikk.

– De russiske styrkene er meget, meget store og meget, meget klare, sa general Breedlove da han søndag deltok på et arrangement i regi av den amerikanske tenketanken German Marshall Fund i Brussel.

– Det er absolutt nok russiske styrker ved Ukrainas østlige grense til at de kan rykke ut til Transdnjestr hvis avgjørelsen skulle bli tatt, og det er svært bekymringsfullt, sa NATOS øverstkommanderende i Europa.

Les også: Dette kan bli Russlands neste kupp

EU bekymret

Også i EU er det økt bekymring.

– EU må ikke tillate at Moldova blir Russlands neste offer, advarer Luxembourgs tidligere statsminister og kandidat til å bli EUs nye president, Jean-Claude Juncker.

– EU må stabilisere Moldova og binde landet til Vesten gjennom en assosieringsavtale, sier han.

Myndighetene i Moldova har oppfordret EU til å framskynde en slik prosess.

– I tråd med avtaler

Russlands viseforsvarsminister Anatolij Antonov fastholder at antall soldater langs grensen til Ukraina er helt i tråd med internasjonale avtaler som begrenser antall soldater i grenseområdene mot Ukraina.

For ti dager siden iverksatte Russland en ny militærøvelse nær grensen til Ukraina. Den involverer 8.500 soldater.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ukrainske soldater står ved en kontrollpost ved grensen til utbryterrepublikken Transdnjestr. Russland har uplassert store styrker ved Ukrainas østlige grense, og det er økende frykt både i NATO og EU for at de kan komme til å rykke ut til Transdnjestr. Foto: Stringer (Reuters)


Utbryterrepublikk

Transdnjestr brøt seg løs fra Moldova i 1990, ett år før Sovjetunionen gikk i oppløsning og Moldova erklærte seg som uavhengig stat. Mens folkeflertallet i Moldova er rumensktalende, snakker flertallet i Transdnjestr enten russisk eller ukrainsk.

Separatistene i Transdnjestr har ifølge observatører kunnet opprettholde sin uavhengighet de siste 24 årene som følge av sterk støtte fra Russland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Prorussiske demonstranter viser sin mening i gatene i Donetsk søndag. De ønsker den avsatte prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj tilbake. Ukrainske myndigheter frykter at Russland kan komme til å ta områder øst i landet, der flertallet av befolkningen er russisktalende – slik som på Krim. Foto: Yannis Behrakis (Reuters)


– Putin vil ha mer

I Ukraina er det for øvrig stor bekymring for at russiske styrker vil rykke inn også i områder øst i Ukraina, der et flertall av befolkningen er russisktalende, slik den også er på Krim-halvøya.

– Målet til Putin er ikke bare Krim, men hele Ukraina. Styrkene hans har samlet seg ved grensen og er klare til å angripe hvert øyeblikk, sa sjefen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, Andrij Parubij søndag.

Ukrainas utenriksminister sier faren for krig mellom Ukraina og Russland er økende.

– Vi vet ikke hva Putin har i tankene og hva som er hans valg. Putin verken snakker med eller lytter til resten av verden. Det er derfor situasjonen blir mer eksplosiv enn den var for en uke siden, uttaler utenriksminister Andrij Desjtsjytsja til den amerikanske fjernsynskanalen ABC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mens NATO og Russlands naboland frykter at president Vladimir Putin vil invadere flere områder, blir annekteringen av Krim-halvøya feiret i Simferopol, halvøyas administrative senter. Foto: Shamil Zhumatov (Reuters)


Dårlig presedens

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko mener den russiske annekteringen av Krim-halvøya har skapt dårlig presedens.

Lukasjenko samarbeider tett med Russland, men Hviterussland har også en lang grense mot Ukraina. Han understreker at Ukraina må forbli et samlet, enhetlig og udelelig land, uavhengig av blokker. (©NTB)

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag