NA24.no

Foto: Fotograf:ALEXANDER NEMENOV (AFP)

Fryser oljeprisen i vinter

Sist oppdatert:
Satser på økt oljeetterspørsel.

Det amerikanske energibyrået EIA kom tirsdag med en ny rapport som omhandler utsiktene for energimarkedet.

NA24 – din næringslivsavis

Rapporten viser at EIA venter at den amerikanske lettoljen West Texas Intermediate (WTI) vil ligge rundt 70 dollar per fat denne vinteren. Anslaget gjelder i perioden oktober til mars og vil gradvis øke til rundt 75 dollar per fat innen desember til neste år.

Finn dagens oljepriser her

Voksende etterspørsel
Det vil skje som følge av at de økonomiske forholdene i USA og verden generelt blir forbedret. For 2010 ser EIA at bruttonasjonalproduktet i USA vil vokse med 1,8 prosent, og at oljeforbruket i verden vektet mot bruttonasjonalproduktet i verden vil vokse med 2,6 prosent.

- Vedvarende økonomisk vekst i Kina og tegn til omslag i andre asiatiske land bidrar til å støtte forventninger om en global oppgang i verdens oljeforbruk. EIA har justert sine forventninger til verdens oljeforbruk oppover med 0,2 millioner fat per dag for resten av 2009 og 2010, i stor grad på grunn av revisjonen til asiatiske veksten, skriver EIA i sin rapport.

Økt OPEC-produksjon
De har ikke oppjustert sitt anslag for oljeprisen (WTI) og tror at oljeforsyningene vil forbli rikelige i markedet i tiden fremover. EIA peker også på at oljelagrene inneholder høye nivåer og tror at OPEC vil komme til å øke produksjonen når markedet stabiliserer seg.

Oljebyrået viser til at OPECs produksjon lå på 28,7 millioner fat per dag i første halvår i 2009. Det er en nedgang på 2,6 millioner fat per dag fra samme periode i fjor.

De venter at OPEC-produksjonen vil gradvis øke i andre halvdel i år som et resultat av en forventet bedring i etterspørselen. Det eneste som kan hindre det scenarioet er at oljeprisene faller kraftig fra dagens nivåer. De regner med at OPEC vil ha en oljeproduksjon på 29,3 millioner fat per dag i andre halvår og at snittet vil ligge på 29,2 millioner fat per dag i 2010.

Høye lagre med naturgass
Det amerikanske energibyrået tror også at forbruket av naturgass vil falle med to prosent i 2009 og med 0,2 prosent i 2010.

De ser at prisen på naturgass vil forbli lav gjennom oktober, men at prisen deretter vil ta seg opp gjennom vinteren. Det skyldes både sesongmessig oppsving og at de økonomiske vilkårene forbedres.

De ser også en liten prisoppgang i 2010, men rekordhøye lagernivåer vil være en demper på prisen.

I snitt ser de en spotpris ved Henry Hub på 3,85 dollar per millioner kubikkfot i 2009 og 5,02 dollar per millioner kubikkfot i 2010. I september lå den i snitt på 3,06 dollar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere