*Nettavisen* Økonomi.

Fuglevirus har mutert

Britiske forskere har funnet en mindre mutasjon i en tyrkisk prøve av H5N1-varianten av fugleinfluensaviruset.

13.01.06 10:15

Prøven ble isolert hos et tyrkisk barn som døde av viruset.

Eksperter ved Verdens helseorganisasjon sier det er for tidlig å si noe om betydningen av mutasjonen, melder The Guardian.

De to eneste prøvene fra Tyrkia så langt har blitt analysert ved Verdens Influensasenter nord i London.

Ytterligere 15 prøver er på vei fra den tyrkiske hovedstaden Ankara.

Ofrene for det dødelige H5N1-viruset har fått smitten fra fugler. Men hvis viruset muterer til en form som lett kan overføres mellom mennesker frykter Verdens helseorganisasjon en pandemi som kan ta livet av flere millioner mennesker.

Michael Purdue, som har overoppsyn med influensautbruddet i Tyrkia på vegne av Verdens helseorganisasjon, sier mutasjonen det nå blir meldt om tidligere har blitt observert i Øst-Asia, der sykdommen har tatt livet av mer enn 70 mennesker. Observasjonene skjedde i Hongkong i 2003 og Vietnam i 2005.

«Forskning i 2003 viste at denne varianten av viruset foretrakk å binde seg til reseptorer på menneskeceller heller enn reseptorene hos fjærkre. Det er ventet at det tyrkiske viruset vil dele noen av disse kjennetegnene», het det i en uttalelse fra Verdens helseorganisasjon og Influensainstituttet natt til fredag.

«H5N1-fugleviruset i Tyrkia har en liten mutasjon som kan gjøre det mer tilpasset til å smitte mellom mennesker, men det er fremdeles langt fra å bli primært et «menneskevirus» og starte en pandemi», het det videre i uttalelsen.

Mutasjonen skal ha skjedd i genet for hemoglutinin, et protein influensavirus bruker til å knytte seg til vertsceller, melder Financial Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.