NA24.no

Fugleviruset nærmer seg Norge

Sist oppdatert:
Foreløpige tester indikerer at den dødelige fugleinfluensaen for første gang er oppdaget i Tyskland, på ferieøya Rügen i Østersjøen.

Foreløpige testresultater viser at to døde svaner på øya Rügen ved den tyske østersjøkysten var smittet av det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1, melder nyhetsbyrået Reuters.

En talskvinne for det tyske landbruks- og miljøverndepartementet bekrefter at to av fire døde svaner har testet positivt. Det skal gjøres ytterligere tester for å dobbeltsjekke resultatet.

Det er første gang viruset er funnet i Tyskland. Tyske myndigheter har innkalt til krisemøte om saken tirsdag kveld. Dagens funn innebærer også at viruset er kommet mye nærmere Norge. Fra Rügen er det ikke langt over til de danske øyene.

Forbud mot utegående fjørfe
Norske myndigheter innførte tirsdag kveld forbud mot utegående fjørfe i Sør-Norge.

- Dette gjelder Østlandsområdet og i Rogaland. I tillegg intensiverer vi overvåkningen av svaner i Sør-Norge, det vil si at vi leter spesielt etter døde svaner og tar prøver av avføring fra svaner for å sjekke for smitte, sier avdelingsdirektør for helse og hygiene i Mattilsynet, Stein Ivar Ormsettrø til TV 2 Nettavisen.

Mattilsynet følger situasjonen nøye i samarbeid med EU og Verdens dyrehelseorganisasjon.

Økt risiko
H5N1 i Østersjøen innebærer en markert økning i risikoen for at fugleinfuensaen kommer til Norge.

- På den bakgrunnen har vi innført økt overvåkning og økte sikkerhetstiltak, sier Ormsettrø.

Mattilsynet oppfordrer folk om å melde fra til Mattilsynet dersom de oppdager døde svaner eller unormal dødelighet av andre fugler.

- Ellers er det ingen grunn til bekymring for egen helse i denne situasjonen. Men folk skal ikke håndtere døde fugler. Det overlates til Mattilsynet, som tar prøver med hansker og beskyttelsesutstyr, sier Ormsettrø.

Tidligere tirsdag ble meldt at det første tilfellet er funnet i Østerrike.

Viruset er dermed i ferd med å spre seg fra Asia til Europa for alvor. Fra før var viruset påvist i Romania, Russland, Italia, Hellas, Tyrkia og Bulgaria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere