Gå til sidens hovedinnhold

Full appelsinkrig mellom lavpriskjedene

Coop mener Kiwi fører kundene bak lyset. Kiwi mener Coop sporer av debatten og klarer ikke å følge med i kampen om de laveste prisene.

- Kiwi fører kundene bak lyset. De lurer kundene. De har nå tatt billigappelsiner av lavere kvalitet ut i løsvekt for å slippe å redusere prisen på de appelsinene folk virkelig vil ha. Det er de store, saftige appelsinene som folk etterspør til påske, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjondirektør i Coop til Nettavisen.

Kiwi parerer ved å anklage Coops billigste kjede Extra for å ikke henge med i kampen om de laveste prisene.

- Priskonkurransen står mellom Kiwi og Rema, og Coop forsøker å spore av ved å snakke om våre appelsiner, sier kommunikasjonsjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Nettavisen.

Priskrig

Coop kuttet prisen på sine kvalitetsappelsiner hos Extra i løsvekt med rundt 40 prosent til 15 kroner i forrige uke.

Les også: Lavpriskjedene trapper opp påskepriskrigen

Kiwi svarte da med å sette ned prisen på de kaller standard appelsiner. De er appelsiner av ikke så høy kvalitet som deres toppmerke Cevita, som gjennomgår spesielt strenge sorteringskriterier kun et fåtall slipper gjennom.

Det de kaller standardappelsiner er ifølge Kiwi av samme kvalitet som de Coop har i løsvekt og altså ikke like bra som Cevita.

- Kun én av ti appelsiner oppfyller kravene for å bli merket Cevita og disse er dyrere å kjøpe inn enn andre appelsiner. Vi har gode, rimeligere alternativer for dem som ønsker det. Våre standardappelsiner koster 9,90 kroner i alle våre 652 butikker, sier kommunikasjonsjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Nettavisen.

Les også: Lavpriskjedene starter påskepriskrig på Kvikklunsj

Påstanden om at Coops beste appelsiner ikke har like høy kvalitet setter sinnene i kok hos konkurrenten. De mener at appelsinene de har kuttet prisen på er av samme kvalitet som Cevita.

- Det er appelsiner med de samme størrelseskravene og av de samme sortene som blir solgt hos oss som hos Kiwi. Vi bruker kaliber to-appelsiner av typen Lane Late og Navel Late. Det er det samme som Cevita. Det er påskeappelsiner som er spesielt søte og smaker godt, sier Atle Alexander Olsen, kategorisjef for frukt og grønt i Coop, til Nettavisen.

Les også: Her er Rema 1000 store problem i året som gikk

Populære appelsiner

Løsvekstappelsinene til Coop utgjør over nitti prosent av det samlede appelsinsalget til konsernet. For Kiwi er Cevita-appelsinene deres bestselger.

Ved siden av dette selger alle kjedene annensorteringsappelsiner, som kjennetegnes blant annet ved at de er betydelige mindre enn premiumappelsinene. Disse koster 9,90 kroner hos Kiwi, Extra og Rema.

Cevita-appelsiner koster nå 17,90 kroner hos Kiwi, altså tre kroner mer enn Extras premiumsalternativ.

- Det er tøys og tull at våre beste appelsiner ikke er like gode som Cevita. Kiwi fører kundene bak lyset, sier Friis.

- Best omdømme

Det avviser Arvin.

- Kiwi har bransjens beste omdømme og landets mest lojale og tilfredse lavpriskunder. Vi lever av tillit og fører aldri kundene bak lyset, sier hun.

Hun mener Coop i stedet prøver å spore av debatten om pris.

- Det kan virke som om Coop tror priskonkurransen kun handler om appelsiner og Kvikklunsj. Priskonkurransen står mellom Kiwi og Rema, og Coop forsøker å spore av ved å snakke om våre appelsiner, sier Arvin.

- Det er underlig at de ikke bruker mer tid på å forsøke å henge med i den tøffe priskonkurransen enn å pirke i Kiwis appelsiner, sier Kiwi-toppen.

- Bare tull

Friis sier han bøir sjokkert over uttalelsene til Arvin.

- Dette er helt hårreisende. Vi sjekker priser hver dag for å være like billig som de billigste. De prøver å snakke seg vekk fra det faktum at de fører kundene bak lyset på enkeltprodukter, sier Friis.

Extra kom bak både Kiwi og Rema 1000 i sin siste matbørsen til VG. Friis forklarer dette med at VGs priskontrollører ikke fant to brød hos Extra som til sammen utgjorde mesteparten av differansen.

Les også: Rema 1000 tilbake på tronen som billigste dagligvarekjede

- Det er bare tull å si at det er noe særlig forskjell mellom kjedene. Vi sjekker priser hver dag og det er minimale forskjeller. Samtidig konkurrerer ikke Kiwi på lik linje med Extra fordi vi har 1.000 flere produkter enn Kiwi i snitt inne i butikkene våre, sier han.

Rema 1000: - Utvalg og pris kan variere

Nettavisen har også vært i kontakt med Rema 1000 om hvordan de stiller seg til priskrigen på appelsiner.

- Vi skal ha de laveste prisene, også på appelsiner. Akkurat nå står jeg i en Rema 1000-butikk i Oslo og her koster våre lavest prisede appelsiner 9,90 for øyeblikket, premium-varianten koster 19,90, sier prisdirektør Stian Mårdalen.

- Ut i fra demografi kan utvalg og pris variere litt, noe våre prisjegere både Oslo og i andre lokalmarkeder følger nøye med på, slik at kundene våre får de laveste prisene på de varene de ønsker å kjøpe hos Rema 1000, legger prisdirektøren til.

Les også: Kiwi har dårligst utvalg av lavpriskjedene

Kommentarer til denne saken