*Nettavisen* Økonomi.

Full fest på børsen

Kraftig oppgang i det norske aksjemarkedet.

25.02.09 12:24

Tirsdag trosset børsen en rekke svake internasjonale nyheter og endte i pluss.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag fortsetter oppturen, etter kraftige rally både i USA og Asia det siste døgnet. I tilleg gir kraftig oljeprisoppgang drahjelp.

Ved lunsjtider stiger hovedindeksen på Oslo Børs 3,09 prosent til 215,84 poeng.

Oljeprisene falt mot slutten av dagen i går, men har tatt seg opp igjen i løpet av formiddagen. Markedet venter nå på oljelagertallene fra USA som slippes onsdag ettermiddag. Etter forrige ukes uventede fall i lageroppbyggingen venter analytikerne en økning i råoljelagrene på 1,25 millioner fat denne uken, ifølge en undersøkelse foretatt av nyhetsbyrået Bloomberg.

Et fat nordsjøolje omsettes for 43,05 dollar fatet, opp 1,29 prosent fra gårsdagens sluttkurs på råvarebørsen i London.

StaoilHydro stiger 2,30 prosent til 115,60 kroner.

HTML EMBED

Flere av de andre lokomotivene stiger kraftig. Yara meldte i dag tidlig at de starter opp igjen urea og ammoniakkproduksjonen i Le Havre i Frankrike i midten av mars. Anlegget har vært stengt siden november. Beslutningen om produksjonstart reflekterer bedre internasjonale ureapriser og lavere energikostnader.

Aksjen stiger 6,10 prosent til 156,50 kroner.

Meglerhuset Nomura har hevet kursmålet i Aker Solutions fra 35 til 40 kroner etter gårsdagens kvartalspresentasjon. Analytikerne opprettholder reduser-anbefaling.

Aksjen stiger 6,33 prosent til 37,80 kroner.

HTML EMBED
VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

John Fredriksens bulkrederi Golden Ocean stiger kraftig, opp 5,91 prosent til 3,94 kroner, mens to av de andre selskapene i Fredriksen-sfæren, Marine Harvest og Seadrill, stiger henholdsvis 4,02 prosent til 1,81 kroner og 7,77 prosent til 54,10 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Aksjeløft i USA og Asia
I USA og Asia løftet markedene seg igjen etter den grusomme starten på uken. President Barack Obamas første tale til Kongressen ble godt mottatt i markedet. Presidenten sa at myndighetene vil gjøre alt de kan for å støtte opp om det finansielle systemet.

I tillegg dempet USAs sentralbanksjef Ben Bernanke noe av nasjonaliseringsfrykten som har preget stemningen på børsene de siste dagene. I forrige uke og begynnelsen på denne uken fikk amerikanske bankaksjer gjennomgå i aksjemarkedet ettersom spekulasjoner om at myndighetene vil nasjonalisere bankene begynte å florere.

HTML EMBED

Bernanke uttalte at han ikke ser noen grunn til å nasjonalisere noen banker om det ikke er fullt ut nødvendig.

- I sitt vitneutsagn for Kongressen nedtonet Bernanke frykten for nasjonalisering av amerikanske banker. Han uttalte at stresstestingen av bankene ikke er ment som en opplegger til senere nasjonalisering, hvilket mange i markedet har fryktet, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport onsdag.

Børsjubel i Europa
De europeiske børsene møter signalene fra USA med jubel.

I Frankfurt stiger DAX-indeksen 1,64 prosent, mens CAC 40 i Paris stiger 1,47 prosent. Londons FTSE 100 er opp 1,26 prosent onsdag formiddag. De andre skandinaviske børsene har også en forrykende åpning på dagen. OMX-indeksene i Stockholm og København er opp henholdsvis 2,31 og 0,73 prosent. I Helsingfors stiger børsen 1,68 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag