*Nettavisen* Økonomi.

Full fest på børsen

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Optimismen lever i beste velgående på Oslo Børs.

11.09.09 16:07

Etter gårsdagens lille hvileskjær fortsetter Oslo Børs oppgangen fra start fredag morgen etter positiv utvikling på de asiatiske børsene.

Hovedindeksen stiger 0,06 prosent til 312 poeng, og kan dermed skilte med positive fortegn fem av de seks siste dagene.

Seadrill
John Fredriksens riggselskap Seadrill er i fokus etter åpning.

Aksjen faller litt ned etter at selskapet meldte at det vil utstede 600 millioner dollar i konvertible obligasjoner med fem års løpetid. NA24 skrev tidligere at selskapet hadde muligheten til å øke lånrammen med ytterligere, men det er ikke tilfellet.

Obligasjonene er konvertible til aksjer i selskapet med en årlig rentekupong på 4,25 til 4,875 prosent samt en premie på 35 - 40 prosent. Selskapet skriver at inntektene fra det konvertible obligasjonslånet vil bli brukt til generelle selskapsformål.

Øker utbyttekapasitet
I en annen sak venter Seadrill å få tilbakebetalt deler av et milliardlån. Norsk Tillitsmann har gitt Seadrill beskjed om at de har mottatt en delbetaling fra PetroMenas obligasjonslån på to milliarder kroner. Seadrill eier 81,1 prosent av dette lånet, og venter å motta 104 millioner dollar i løpet av kort tid. Det tilsvarer 615 millioner kroner.

- Denne betalingen vil øke Seadrills utbyttekapasitet i andre halvdel av 2009, skriver Seadrill.

Seadrill faller 1,5 prosent til 110,90 kroner.

Makrotall i fokus
I Asia var det en lettet stemning på børsene, bortsett fra i Japan.

Bedre enn ventede økonomiske data fra Kina og oppjusterte utsikter fra Det internasjonale energibyrået dominerte bildet.

En rapport lagt frem av kinesiske myndigheter viser at industriproduksjon og investeringsveksten har akselert i august. I forrige måned steg industriproduksjonen med 12,3 prosent på årsbasis, som var en oppgang fra juli.

Oljepris
Samtidig steg oljeprisen etter at Det internasjonale energibyrået torsdag la frem oppjusterte etterspørselsestimater. I rapporten for september oppjusterer de forventet oljeetterspørsel for neste år. Totalt ser energibyrået en etterspørsel på 85,7 millioner fat per dag for 2010, og det er en økning på 450.000 fat olje per dag sammenlignet med antagelsene i august.

IEA ser dermed en etterspørselsvekst på 1,27 prosent til neste år.

Fredag omsettes et fat nordsjøolje for 70,05 dollar fatet på råvarebørsen i London. Det er en oppgang på 0,20 prosent.

StatoilHydro stiger 1,05 prosent til 134 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.