*Nettavisen* Økonomi.

Full flykrig i WTO

Foto: AIRBUS / HO (EPA)

Boeing vil stoppe lån til Airbus i historisk handelskonflikt

27.08.09 22:31

Neste uke kommer kjennelsen i den største saken Verdens handelsorganisasjon noen gang har behandlet.

NA24 – din næringslivsavis

Saken gjelder verdens myndigheters rett til å gi støtte til produksjon av kommersielle fly, og kjernen av saken er en konflikt mellom flyproduksjonsgigantene Airbus og Boeing. Torsdagens preliminære kjennelse ser ut til å ha gått i Boeings favør, noe som innebærer at den typen støtte kan bli ulovlig.

– Boeing håper at den preliminære kjennelse fra WTO vil tvinge de europeiske myndighetene til å revurdere planene om å hjelpe Airbus med å finansiere sitt planlagte A350 passasjerfly, sier en talsmann fra selskapet denne torsdagen, ifølge Reuters.

Historisk kjennelse
Den endelige kjennelsen vil finne sted i neste uke, og er den største i handelsorganisasjonens nær 15 år lange historie.

For to uker siden, etter the Paris Air Show ble avholdt i Frankrike, kom det lovnader om pengestøtte til lansering av passasjerflyet fra flere europeiske regjeringer.

Lovet milliarder i lån
Storbritannia lovet et lån på 340 millioner pund (3,33 milliarder kroner), Tyskland 1,1 milliarder euro (9,52 milliarder kroner) og Frankrike 1,4 milliarder euro (12,11 milliarder kroner). Den endelige kjennelsen kan bety at disse lånene ikke kan bli gitt.

A350 skal konkurrere med Boeing sin 787 Dreamliner som har opplevd store forsinkelser. Beoing deres rivalflyet fortsatt vil være en lønnsom investering, på tross av forsinkelsene.

Boeing-aksjen steg 8,37 prosent til 51,82 dollar, torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag