Full forvirring om børstoppen

Styrelederen meldte fra om aksjesalget uten å vite om det. Trekker seg likevel.

05.12.07 13:01

Oslo Børs kryper til korset og melder nå at børstopp Halvor Stenstadvold likevel har rapportert salget av Orkla-aksjer tidligere i sommer. Riktig nok uten å vite det selv.

NA24 - din næringslivsavis

Halvor Stenstadvold solgte 1. august i år 15.000 aksjer i Orkla for 108,25 kroner. Handelen ble manuelt rapportert 19. september, noe som er langt over tiden.

Les også: Børstopp går - brøt egne regler

Meldte seg uten å vite det
Nå har det i dag vist seg at Stenstadvold var innmeldt i en automatisk rapporteringsrutine, slik at handelen likevel var korrekt rapportert i tide. Stenstadvold var ikke klar over at han hadde meldt seg inn i dette rapporteringssystemet og det var bakgrunnen for hans etterrapportering.

Slik saken har utviklet seg, fastholder Halvor Stenstadvold sin beslutning om å fratre som styreleder.

Les også: - Det var en forglemmelse

Sendt til Kredittilsynet
Som styreleder på Oslo Børs er Stenstadvold underlagt forskrift om ansattes og tillitsvalgtes egenhandel, som innebærer at handler i verdipapirer notert på Oslo Børs straks skal rapporteres til børsen.

Stenstadvold mente i ettertid selv at aksjehandelen ikke var rapportert manuelt i tide, og rapporterte så handelen umiddelbart til Oslo Børs 19. september, 49 dager etter handelen. Børsens markedsovervåking oversendte deretter rutinemessig saken til Kredittilsynet uten å sjekke opp handelen opp i mot de automatisk rapporteringsrutine.

I en pressemelding fra Oslo Børs heter det «vi innser nå at vi burde kontrollert og samordnet informasjonen i disse to registrene. Oslo Børs vil umiddelbart forbedre disse rutinene».

solgte før kurskrasj
uansett om Stenstadvold rapporterte handelen eller ikke, traff han imidlertid godt med timingen på salget. Snaue åtte dager etter at han solgte aksjene falt Orkla-aksjen 11,7 prosent da de skuffet markedet med sitt resultat for andre kvartal. En drøy uke senere bunnet Orkla-aksjen på 87 kroner. Det tilsvarer et fall på 21 prosent sammenlignet med dagen før det overraskende svake resultatet fra Orkla.

Om Stenstadvold hadde solgt snaue to uker senere enn han gjorde ville han tapt godt over 300.000 kroner.

Han sier imidlertid til NA24 at han på ingen måte satt på innsideinformasjon da han solgte aksjene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag