NA24.no

Full forvirring om nytt boligkrav

Sist oppdatert:
I sommer blir det påbudt med radontiltak i alle nybygg.

Likevel er det fortsatt mye forvirring om saken i byggebransjen.

Fra 1.juli blir det påbudt å bygge med såkalte radonmembraner, hvis ikke utbygger kan bevise at det ikke forekommer radon i området.

1. november i fjor ble også strålevernsforskriften endret, sik at det nå må settes inn radonreduserende tiltak hvis måleverdiene i en bolig overstiger 100 bq/m3 (becquerel per kubikkmeter).

Det haster
- Med bare noen få uker igjen til den varige ordningen trer i kraft, er det svært viktig at byggebransjen virkelig setter seg inn i forskriften, sier Gustav Pillgram Larsen, Stabsdirektør i Statens bygningstekniske etat.

- Radon er en meget helseskadelig gass og kan i ytterste konsekvens føre til lungekreft. Vi ser at det er stor interesse for tematikken der ute, men fortsatt er det mange som ikke helt vet hva det nye regelverket innebærer.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er radon den viktigste årsaken til lungekreft etter aktiv røyking. Om lag 300 nordmenn dør hvert år av lungekreft knyttet til radoneksponering.

Naturlig, men farlig
Radon er en radioaktiv gass som finnes naturlig i berggrunnen, og kan sive inn gjennom utettheter i boliger.

Men det er i prinsippet enkelt å unngå faren dersom man sikrer nybygg under oppføring.

Ved å legge en radonmembran under byggegrunnen, hindrer man gassen i å sive inn i boligen så lenge arbeidet blir utført skikkelig.

Norge er, sammen med Sverige og Finland, det landet i verden med mest radon i bolighusene. Det skyldes bergarter og det kjølige klimaet.

Statens Strålevern gjorde i 2007 en undersøkelse av 750 nybygg som er oppført etter 1999. Undersøkelsen viser at rundt 10 prosent har en radonkonsentrasjon som overstiger den gamle grenseverdien på 200 bq/m3 .

Radon-kompetanse
- Det er viktig at radonbeskyttende tiltak gjennomføres helt feilfritt. En liten glipp kan gjøre at skadelig gass lekker inn i huset, sier direktør i Icopal, Geir Haugersveen.

Både i fjor og i år har bedriften arrangert sertifiseringskurs for fagfolk over hele landet. Etterspørselen etter kurs og opplæring har ifølge Haugersveen vært enorm. I tillegg har salget av radonsperrer blitt mer enn doblet i årets første kvartal. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere