Full forvirring om renten

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Sjeføkonomene er uenige hvor dyrt boliglånet ditt blir fremover.

17.11.08 15:10

De fleste sjeføkonomene venter et rentekutt på 0,5 prosentpoeng i dag. Men sikre er man ikke.

NA24 - din næringslivsavis

Flere sjeføkonomer er veldig uenige om hvor renten skal videre. Spesielt er det knyttet usikkerhet til hvilke prognoser Norges Bank har kommet frem til i sin pengepolitiske rapport, og hvor langt ned pengemarkedsrenten skal.

- Sjeldent stor usikkerhet
Ifølge Erik Bruce i Nordea Markets hersker det sjeldent stor usikkerhet rundt dagens rentemøte.

- Vi kan ikke huske et rentemøte hvor usikkerheten har vært større, skriver Bruce i sin morgenrapport.

Ifølge Reuters venter seks av elleve spurte analytikere et kutt på 50 basispunkter, eller 0,50 prosentpoeng, to venter et kutt på 0,25 prosentpoeng og tre tror Svein Gjedrem holder renten uendret.

- I tillegg til å kutte renten nå regner vi med at den nye renteprognosen inneholder en god del rentekutt i første halvdel av 2009, slik at anslått pengemarkedsrente kommer ganske mye ned. Hvor mye er vanskelig å si, informerer Bruce.

Heftige rentekutt
Økonomene i Nordea tror ikke markedet får rett, og anslår at pengemarkedsrenten ikke kommer så langt ned som til 3,5 prosent til sommeren.

Les mer her:
- Vi har ingen finanskrise

På motsatt side står økonomene i Handelsbanken. De venter et nytt kutt på 0,5 prosentpoeng i dag, og spår kraftig nedrevidering av rente – og inflasjonsbane i dagens pengepolitiske rapport. Det vil si heftige rentekutt frem mot neste sommer, og en styringsrente på 2,75 prosent innen de neste 12 månedene.

- Etter de siste signalene fra Norges Bank tror vi pengepolitikken er i ferd med å bli langt mer aggressiv i stimulerende retning. Vi venter offisielle rentekutt på et om lag et par prosentpoeng inne neste sommer eller høst, samtidig som vi regner med at myndighetene om nødvendig vil følge opp med videre tiltak til å få ned forskjellen mellom interbankrentene og Norges Banks rente, skriver Handelsbankens makroøkonomer.

Ny renteoppgang
Men, deretter venter Handelsbanken at Gjedrem & hans stab igjen vil rette hovedfokuset mot hovedmandatet, å kontrollere prisveksten mot det langsiktige målet på 2,5 prosent.

- Fra neste høst eller der omkring venter vi imidlertid ny renteoppgang. Selv om Norges Bank i denne omgang kan hevde at inflasjonstrusselen er blitt kraftig redusert, tror vi nemlig den vil komme tilbake når konjunkturen igjen snur.

Les mer her:
Spår full rentekollaps

Makroøkonomene tror kronen har passert bunnen, men at den fortsatt vil fortsatt holde seg svak på grunn av Norges Banks aggressivitet.

- Videre normalisering venter vi først når det blir klart at Norges Bank står parat til å heve rentene igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag