NA24.no

Full fres i handlelysten

Foto: Fredrik Rolfsen (TV 2)
Sist oppdatert:
Børsen raser, men folk lar ikke det påvirke dem i januarsalget.

Kjøpesentrene opplever ingenting i nærheten av nedgangen på børsen eller økte renter. En landsomfattende gjennomgang NA24 har gjennomført viser at omsetningen på kjøpesentrene i årets første to uker øker i forhold til fjoråret.

NA24 - din næringslivsavis

I Rogaland melder kjøpesenteret M44 på Bryne, med 60 butikker, at de i de to første ukende av året hadde en omsetning på 20 millioner kroner.

– Det er rundt 8 prosent mer enn omsetningen på samme tid i 2007. Mesteparten av økningen kommer av at hver kunde handler mer, sier M44-senterleder Carsten Bo Andersen til NA24 Stavanger.

I et av landets heftigste handelsområde, Haugesund, rapporterer Steen & Strøm-eide Amanda Storsenter om kraftig vekst både i antall kunder og omsetning i januar.

- I uke 2, den første uken i 2008 som er direkte sammenlignbar med samme uke i fjor, hadde vi en omsetningsvekst på 7 prosent. Nesten 46.000 kunder var innom, 9 prosent flere enn samme uke i 2007, sier senterleder Arild Kildal Olsen.

Les mer om aktiviteten i Rogaland hos NA24 Stavanger.

Merker ikke krisestemningen
Litt lenger nord merker de heller ikke noe til svake børser, høyere rente og media som forteller om stadig tøffere tider.

Senterleder Knut Eliassen ved Lagunen Storsenter i Bergen trekker linjer tilbake til vinteren 2003, da strømprisene gikk i taket.

– Da var det noen som sa at de merket det på privatforbruket, men det ble likevel et rekordår for oss.

Korrigert for at januar så langt har hatt en handledag mindre enn fjoråret, har Lagunen en liten omsetningsøkning fra 2007, sier Eliassen til NA24 Bergen.

Les mer hos NA24 Bergen.

Ifølge Eliassen vil økonomisk usikkerhet i første rekke ramme større investeringer, og kjøp av biler, bolig og båter.

– Man legger kanskje heller oppussingsprosjekter på is enn å kutte ned på detaljhandelen.

Lagunen tror ikke kjøpefesten gir seg med det første, og har lagt opp til en omsetningsøkning på 6,5 prosent i år. Det vil gi en totalomsetning på 2,7 milliarder kroner.

- Startet veldig, veldig bra
Fra Trøndelag rapporteres det også om et godt marked som resten av landet. Folk nøler ikke med å handle.

- Det har startet veldig, veldig bra. Den første uken ligger vi godt over fjoråret, sier senterleder Lars Heirsaunet ved Magneten kjøpesenter i Levanger.

Senteret er klart størst i Nord-Trøndelag, og med 70 butikker er det bare Trondheim Torg som har flere i de to trøndelagsfylkene.

- Alle butikkene ligger over fjoråret, men etter den første uken stoppet det litt opp. Da det kom lønn den tolvte, tok det seg opp igjen.

Heirsaunet tror ikke børsuro påvirker folk handlelyst, men sier en renteoppgang faktisk gir en positiv virkning for kjøpesenterne.

- Folk vil fortsette å handle, men de flytter fokus over fra kapitalvarer til detaljvarer.

Les mer hos NA24 Trondheim.

Hundre millioner
På Oslos vestkant er de heller ikke redde for å bruke penger. Sandvika storsenter kan melde om omsetning på over hundre millioner kroner de to første ukene i år.

- Dette er bare et allround- tall, da vi ikke pleier å gi ut omsetningstall oftere enn hvert kvartal, sier senterdirektør Carl Christian Pedersen.

For Norges største kjøpesenter er det viktig å understreke at senteret har doblet sin omsetning fra i fjor, men samtidig er senteret også doblet seg i størrelse.

- Omsetningen er i tråd med forventningene, og vi har tro på at vi skal omsette mye også resten av året, sier Pedersen.

Senterdirektøren mener omsetningen har mye med været å gjøre.

- Innendørsvær er alltid positivt for kjøpesentrene, avslutter han.

CC Vest melder også om gode omsetningstall. De to første ukene i januar var omsetningen på 70 millioner, 13 millioner mer enn i fjor.

- Dette er i tråd med våre forventninger, sier senterleder Line Berg.

Berg understreker også at været har stor betydning for omsetningen.

- Når det er dårlig vintervær går omsetningen noe ned, fordi vi da selger dårlig av varer som gir høy omsetning, sier hun.

Direktør for strategi og analyse Harald Nilsen hos Steen og Strøm Norge melder også om økt omsetning fra i fjor. Deres senter økte omsetningen sin med syv prosent i forhold til i fjor.

- Uroen i økonomien ser ikke ut til å påvirke handlemønsteret så veldig. Jeg tror det er andre varer som først blir rammet ved konjunktursvingninger, sier Nilsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere