NA24.no

Full frifinnelse i skattesaken

Sist oppdatert:
Riggselskapet Transocean og tre skatterådgivere er i Oslo tingrett frikjent på alle punkter i norgeshistoriens største skattesak.

Saken har vært etterforsket siden 2005. Selve rettssaken tok ni måneder, og dommerne har brukt like lang tid på å skrive dommen, ifølge Dagens Næringsliv.

«Etter dette blir alle tiltalte å frifinne for samtlige forhold som de er tiltalt for og for erstatningskravene som er rettet mot dem», heter det i tingrettsdommen.

Økokrim hadde tatt ut tiltalte for unndragelse av 7 milliarder kroner til beskatning. Rådgiverne advokat Sverre Koch, advokat Einar Brask og revisor Klaus Klausen var alle tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik. Tiltalen omfattet også datterselskaper i Transocean.

Helt enige i dommen
– De tiltalte Transocean-selskapene mener dommens konklusjon er korrekt. Ikke bare er dette en full frifinnelse i straffesaken. Tingretten har avgjort saken på det grunnlag at selskapene og rådgiverne har forstått skatteretten rett, sier advokat Hanne Skaarberg Holen, som representerte selskapene.

Staten ved Finansdepartementet må betale sakskostnader på til sammen 41 millioner kroner, skriver E24.

Det omfatter blant annet nesten 14 millioner kroner til Sverre Koch, samt 11,8 millioner kroner til selskapet Transocean Offshore Deepwater Drilling. (©NTB)

Undrende Økokrim
Økokrim stiller seg undrende til at riggselskapet Transocean og tre skatterådgivere er frikjent på alle punkter i norgeshistoriens største skattesak.

Dommen falt i Oslo tingrett onsdag.

– Vi må sette oss grundig inn i dommen før vi foretar noen endelige vurderinger av ankespørsmålet. For en uke siden ble det avsagt en dom i Oslo tingrett med et helt annet resultat – at det er skatteplikt når det gjelder utbytteforholdet, sier førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim til NTB.

Her er førstestatsadvokat Morten Eriksen avbildet i 2011.


- Store beløp
Sammen med sine kolleger fra Regjeringsadvokaten, advokatene Espen Bjerkvoll og Anders Wilhelmsen, vil han i de nærmeste dagene gå gjennom dommen på 241 sider.

– Dette gjelder store beløp. Det kan ikke være slik at bare lønnstakere skal betale skatt. Dette har med systemets legitimitet å gjøre. Borgarting lagmannsrett er eventuelt neste instans, sier førstestatsadvokaten, som er den som vil følge saken hvis den går videre i rettssystemet.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere