Gå til sidens hovedinnhold

Full gass i oljeprisen

Oljeprisen kollapset i går ettermiddag. I dag skyter prisen ny fart. Her er årsakene.

Oljeprisen dundret ned over fem dollar tirsdag ettermiddag, noe som gjorde det til det største fallet på tre måneder. I dag er oljeprisen nok en gang på opptur og stiger friskt på geopolitiske bekymringer.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen raste over fem dollar fatet på relativt kort tid i går. Benny Clausen i Norwegian Oil Trading begrunner fallet slik:

- For det første styrket dollaren seg en god del. Videre gikk orkanen Bertha klar av oljeinstallasjoner i Mexicogolfen. i tillegg har det vært noe gevinstsikring og spenningen mellom Iran og Vesten er noe lettere, sier Clausen til NA24.

I dag stiger oljeprisen fra gårsdagens bunnivåer og nordsjøoljen for levering i august noteres på råvarebørsen i London for 138,52 dollar fatet, opp 2,09 dollar. Oljeanalytikeren ser to grunner til oljeprisoppgangen.

- Det er en melding om at Iran har testet et langdistansemissil pluss at det har vært et bombeattentat i nærheten av USAs konsulat i Istanbul, sier Clausen til NA24.

Spenning i Midtøsten
Det har lenge vært knyttet stor spenning til situasjonen i Midtøsten mellom Israel og Iran. Der Israel har truet med å gå til angrep på Iran hvis de ikke stopper atomprogrammet. I dag melder iransk fjernsyn om at Iran har testet et langdistansemissil som er kapabel til å treffe Israel. Dette styrker spenningen mellom Iran og Vesten og presser prisene opp da Iran er Opecs nest største produsent av olje.

Oljeprisen har hatt en formidabel prisøkning den siste tiden og har doblet seg på under et år. Clausen forklarer utviklingen slik:

- Tilbudssiden er relativt begrenset. I tillegg til at OPEC produksjonen er relativt mer begrenset enn tidligere, har non-OPEC produksjonen stagnert. De siste ukene har det vært mer fokus på etterspørselssiden, der vi ser at Kinas råoljeimport falt relativt mye i juni, dette har bidratt til at markedet har falt tilbake.

Mange forklarende faktorer
Det er mange faktorer som tillegges oljeprisoppgang, der etterspørselssiden, tilbudssiden, geopolitiske forhold, spekulasjon og dollarkursutvikling er noen. Clausen mener at det er «en kombinasjon, men større fokus på etterspørselssiden».

- Vi har sett tegn på lavere forbruksvekst og det er usikkerhet rundt om denne vil fortsette og svekkes, forklarer oljeanalytikeren NA24.

Ikke usannsynlig med 150 dollar fatet
Med dagens situasjon der orkansesongen så vidt har begynt i Amerika, en spent situasjon mellom Iran og Vesten og en knapp tilbudsside vil det være utfordrende å spå oljeprisens utvikling. Benny Clausen gjør seg likevel noen tanker om prisutviklingen.

- På veldig kort sikt er det ikke usannsynlig med priser mot 150 dollar fatet, sier Clausen.

- På lengre sikt tror jeg at etterspørselssiden vil svekkes ytterligere og prisen falle tilbake fra dagens nivå. Men den vil fortsatt holde seg høyt, over 100 dollar, konstaterer Clausen overfor NA24.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto