NA24.no

Full kamp om musikkgigant

(Scanpix)
Selskapet bak artister som Röyksopp og Alexander Rybak går en usikker tid i møte.

Det gigantiske plateselskapet EMI kan havne i skifteretten, og er gjenstand for en svindelsak.

NA24 - din næringslivsavis

Electric & Musical Industries, som er det fulle navnet på EMI, utgjør den minste av de «fire store» plateselskapene, som også teller Sony Music Entertainment, Universal Music Group og Warner Music Group. De representerer store navn som David Bowie, Coldplay og David Guetta. Også norske artister som Röyksopp, Kings of Convenience og Alexander Rybak er tilknyttet EMI-paraplyen.

Skjebnesvangert oppkjøp
I 2007 ble selskapet kjøpt opp av private equity-selskapet Terra Firma. Med seg på laget hadde de storbanken Citigroup, som sto for 5,2 av de vel 8 milliardene dollar Terra punget ut for oppkjøpet. Dette var rett før kredittkrisen slo inn, og Citigroup hadde planer om å stykke opp lånene og selge mesteparten videre.

Slik gikk det imidlertid ikke, kredittboblen sprakk, og Citigroup satt igjen med katta i sekken. Oppkjøpet viste seg å bli en enormt dårlig investering for begge parter, og Terra har så langt brutt låneavtalene sine hele fem ganger og måttet spytte inn 150 millioner dollar bare for å unngå konkurs i det nå så gjeldstyngede selskapet.

Fremmedgjorde artister
Terra Firmas toppsjef har prøvd å få orden på skuta, gjennom blant annet drastiske kutt i staben på vel 2000 årsverk, men hans håndtering har fremmedgjort mange av artistene, og var skyld i at blant at Rolling Stones og Radiohead forlot plateselskapet.

Ifølge kilder i Citigroup The New York Times har pratet med mener Citi at Terra Firmas eierandel er blitt utslettet av tapene selskapet har hatt, og vil at Terra skal gi over selskapet til banken.

Hevder de ble lurt
Terra Firma har på sin side startet en rettssak mot Citigroup. Terras advokater hevder, ifølge avisen, at en av Citis toppbankmenn ikke informerte dem om at den eneste konkurrenten, Cerebrus Capital Management, hadde droppet ut av budrunden, og i stedet foreslått at Terra burde øke budet på selskapet. Således mener de seg svindlet til å betale mer enn det som var nødvendig.

Citi hevder søksmålet ikke har noe for seg, og akter å gjøre sitt beste for å forsvare seg. Uansett utfall går plateselskapet en usikker fremtid i møte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere