NA24.no

Full kollaps for Acta-gründer

Foto: Jan Tore Glenjen (Stavanger Aftenblad)
Sist oppdatert:
Fred Anton Ingebrigtsen var en av Norges rikeste. Nå smuldrer milliardformuen opp.

Mandag ble styremedlem og storeier i sparekonsernet Acta, Fred Anton Ingebrigtsen, anholdt av politiet siktet for innsidehandel. Bare timer etterpå krevde hans kreditorer at alle aksjene som selskapet hans eide i hans livsverk skulle selges.

NA24 – din næringslivsavis

Aksjene var belånt heftig, og aksjekursen svært dårlige utvikling, hadde gjort situasjonen anstrengt over lengre tid. Da sjokkmeldingen kom var det ikke noe annet valg – aksjene måtte ut. SEB Enskilda og Arctic Securities fikk mandat om å selge.

Milliarder blåst bort
Ingebrigtsen skal i fjor ha havnet på kant med nåværende styreleder Alfred Ydstebø i Acta. Ydstebø og Ingebrigtsen valgte å gå hver sin vei, blant annet etter at Ydstebø valgte å bruke sine private penger på å kjøpe seg opp i et meglerhus i USA.

Ingebrigtsen satt med rundt 20 prosent av aksjene i Acta. De hadde en verdi på nærmere 2 milliarder kroner i fjor. Men massive kursfall har barbert verdien – tirsdag ble posten solgt til 418 millioner kroner. Dermed vil investeringsselskapet som Ingebrigtsen hadde store deler av sin Acta-posisjon gjennom ha blitt tømt for penger når gjelden gjøres opp.

Etter det NA24 erfarer er det bare småpenger igjen i selskapet.

Var 101. rikeste
Ingebrigtsen var innehaver av plassen som Norges 101. rikeste på bladet Kapitals liste over landets 400 rikeste. De hadde vurdert han til å være verd rundt 1,5 milliarder kroner i 2007.

Nå er det altså lite igjen ettersom gjelden skal betales. Det har lenge vært snakk i markedet om at Ingebrigtsen har en høy belåningsgrad etter å ha kjøpt aksjer i Acta på høye nivåer.

Dyre terminer
En del av aksjene var også gjort opp på terminkontrakter. Det vil si at man binder seg til å betale aksjene man kjøper på et gitt tidspunkt frem i tid – til en pris man avtaler når terminen inngås. Prisen Ingebrigtsen hadde gått inn på var langt høyere enn omsetningen på børsen tilsa – noe som utløser milliontap.

Enorme tap
Men Ingebrigtsen er ikke den eneste som har tapt på den begredelige kursutviklingen i Acta. Blant annet har ABG Sundal Collier Norge, meglerhuset der Actas fødselshjelper Jan Petter Collier er storeier, en post på 13,1 millioner aksjer. Denne har i dag en verdi på 113,9 millioner kroner. For ett år siden var de samme aksjene verd 441,5 millioner kroner.

Også slekten til Ingebrigtsen har gått på smeller i aksjen, dersom de har vært aksjonær siden i fjor. Et av selskapene hadde ved den siste oppdaterte aksjonæroversikten 1,26 millioner aksjer i selskapet. På et år har verdien av disse falt med hele 74,1 prosent.

Ukjent finansiell stilling
Ingebrigtsens advokat, Olav Braaten, sier til NA24 at han ikke har oversikt over sin klients finansielle stilling. I aksjonæroversikten til Acta står Actas grunnlegger også oppført med en post under sitt eget navn på 1 million aksjer.

Det er ikke kjent om dette er en post som er belemret med belåning eller ikke. Det er ikke meldt at posten er lagt ut for salg i markedet. I tillegg til den ene million-posten har nærståede til Ingebrigtsen 2 millioner aksjer. Til sammen har denne posten altså en verdi på 26 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere