*Nettavisen* Økonomi.

Full kollaps for Taiwan

Eksportordrene stuper.

24.02.09 12:42

Den lille asiatiske øya merker finanskrisen og dets ringvirkninger skikkelig på kroppen.

NA24 - din næringslivsavis

Den globale resesjonen rammer de eksportfokuserte asiatiske landene ekstremt hardt, og Taiwan som er store på produksjon av elektroniske artikler er intet unntak.

Ordrene stuper
Eksportordrene raste med hele 41,67 prosent i januar sammenlignet med samme periode året før. Fallet kommer etter en nedgang på 33 prosent i desember. Tallknuserne ventet et fall her på 38 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Ordrene fra Taiwans viktigste markeder Kina og Hongkong falt med 54,71 prosent sammenlignet med for ett år siden. Etterspørselen hos landets nest viktigste marked USA falt med 36,75 prosent.

Lav rente, høy ledighet
Taiwans sentralbank kuttet i forrige uke renten på lån til banker på ti dager til1,25 prosent, det laveste nivået noensinne, i håp om å få fart i landets økonomi. Økonomer venter, ifølge Bloomberg at denne vil bli redusert ytterligere til en bunn på 0,5 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Landets arbeidsledighet er allerede på det høyeste nivået siden 2003 og myndighetene har lagt frem prognoser som viser at landets brutto nasjonalprodukt vil falle rekordmye i 2009. I fjorårets fjerde kvartal svekket økonomien seg med det meste siden i hvert fall 1952.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.