NA24.no

Full kollaps i storbank

Sist oppdatert:
Søndag kveld kom meldingen som fikk sentralbanken til å skjelve.

Gjennom hele helgen har den danske sentralbanken, Nationalbanken, forsøkt å få på plass en løsning for kriserammede Roskilde Bank.

NA24 – din næringslivsavis

Nationalbanken fryktet at dersom de ikke kom inn en løsning så ville Roskildes problemer smitte inn på de andre danske bankene og føre til et ragnarokk av problemer for dansk finanssektor. Det hele endte med at sentralbanken selv tok over. I midten av juli meldte danske medier at Roskilde Bank søkte etter en ny eier, og søndag kveld kom meldingen om at banken ikke var solvent. Den måtte rett og slett gi opp.

Alvorlig trussel
- I Nationalbanken ser vi med stort alvor på situasjonen i Roskilde Bank. Forholdene utgjør en vesentlig trussel mot den finansielle stabiliteten i Danmark. En rekke andre banker er avhengige av å finansiere seg i det internasjonale markedet, sa Nils Bernstein som leder den danske sentralbanken på en pressekonferanse mandag. Det melder Børsen.dk.

De tre bankene Nordea, Danske Bank og Nykredit skal nå inn og rydde opp i lånene som banken har brent seg på. Og utlånspolitikken til banken får nå gjennomgå. Sentralbanksjef Bernstein karakteriserte på dagens pressekonferanse Roskilde Bank sin lånepolitikk som lemfeldig.

Skattebetalere tar smellen
Den danske banken har sett at verdien på lånene de har gitt ut har rast, og de har blitt tvunget til å ta så store tap at de ikke har klart å holde seg flytende. Bankens aksjonærer kan nå se pengene forsvinne.

Det er ennå ikke klart hvor store tapene vil bli, men nå er det danske skattebetalere som vil måtte bære tap, ettersom sentralbanken har gått inn. I det danske kapitalmarkedet snakkes det om tap på i størrelsesorden 10 til 12 milliarder danske kroner, melder Børsen.dk.

Venter søksmål
Den danske ledelsesprofessoren Anders Drejer fra Handelshøyskolen i Århus mener at styret og ledelsen i Roskilde Bank nå bør forberede seg på å ta konsekvensen av bankkollapsen.

- Styrearbeidet er ansvarsbefengt. Det er ikke nok, som styreformann Peter Müller har sagt, at han vil trekke seg som styreformann senere. Og kynisk sett vil det være interessant å få testet reglene om god selskapsstyring (corporate governance, red.anm.) i retten, sier Drejer til Børsen.dk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere